Hij viel hard aan tijdens het fietsen, maar het liep helaas voor Niels van Lanen op niets uit: de atleet ging er tijdens de tweede helft van het fietsen bij de Europe Triathlon Junior Cup Quarteira vandoor, maar verloor zijn voorsprong in de tweede wissel. De wedstrijd werd gewonnen door de Spaanse David Cantero del Campo. De Franse Leo Fernandez trok aan het langste eind in de strijd om het zilver met zijn landgenoot Thomas Hansmaennel. Hansmaennel bekleedde daarmee de laatste podiumplaats. Namens Nederland leverde Van Lanen de beste prestatie door 26e te worden.

Drie atleten wisten een klein gat te slaan in het water, maar op de fiets konden zij al snel niet meer op tegen het geweld van de grote groep die achter hen volgde. Toch werd wel duidelijk dat meerdere atleten het niet zagen zitten met deze massale groep gelijktijdig het loopparcours te bestormen en de wedstrijd pas op dat laatste onderdeel te bepalen. Zo waren er verschillende atleten die een aanval deden en er in hun eentje vandoor gingen. Nadat de Engelse Joe Sherman lange tijd alleen voor de groep uit reed – en weer werd bijgehaald – deed Van Lanen een dappere en succesvolle aanval. Het tweede deel van het fietsen bracht hij alleen op kop door en al deden een aantal atleten een poging hem bij te benen, wist niemand hem nog terug te halen.

Met een prettige voorsprong op zijn achtervolgers rende Van Lanen als eerste T2 in. Een langzame wissel gooide echter roet in het eten en zo rende Van Lanen als tweede het loopparcours op. Daar werd al snel duidelijk dat hij geen energie meer had om met de kop mee te rennen. Binnen een paar honderd meter zakte Van Lanen al tien plekken terug in de ranking.

Al snel nam Cantero del Campo de leiding tijdens het lopen. Geen enkele atleet wist hem bij te houden en zo stormde de Spanjaard op de titel af. De Franse Fernandez en de eveneens Franse Hansmaennel vochten tot in de laatste meters om het zilver. Uiteindelijk was het Fernandez die als tweede over de streep kwam en zo moest Hansmaennel genoegen nemen met brons.

Van Lanen finishte als 26e, 2:50 minuut achter de winnaar. Hidde Mollee passeerde de streep als 41e, Joran Stobbe werd 46e, Ivor Feunekes 49e en Joren Olenhof 52e.

Het verslag van de vrouwenrace vind je hier.