De Engelse Benjamin Alexis Miles zat zó lang op een fiets dat hij het wereldrecord van de meeste fietsuren op een indoortrainer verbrak. Over een periode van ruim anderhalve week waren al zijn pijlen gericht op de 268 uur, 32 minuten en 44 seconden die hij moest verbreken. Met zijn bizarre poging – die Miles op ‘World Environment Day’ aftrapte – roept hij mensen op om actie te ondernemen tegen klimaatverandering.

Uiteindelijk confisqueerde Miles met een tijd van 277 uur, 20 minuten en 30 seconden een plekje in het Guiness book of World Records voor de langste statische fietsrit ooit. Zijn poging duurde in totaal nog langer, want de minuten waarin hij rust hield, telden uiteraard niet mee. Ieder uur dat Miles fietste, verdiende hij vijf minuten rust. Hij mocht zelf beslissen wanneer hij deze rust zou pakken, dus zijn opgespaarde minuten mochten ook achter elkaar worden geplakt.

,,Mijn eerste dag was heel zwaar”, vertelt Miles aan Guinness World Records. ,,Voorafgaand aan de poging kon ik totaal niet ontspannen. Ik was heel gestrest, zenuwachtig en sliep slecht.” Behalve dat Miles lang op de fiets moest zitten, moest hij ook doortrappen. Iedere vijftien minuten moest de atleet vijf kilometer fietsen, waardoor hij dus gemiddeld op twintig kilometer per uur uitkwam. Dat dit veel van een lichaam vraagt, blijkt wel bij het zien van de zwalkende atleet die zo af en toe zijn bed opzoekt. Niet alleen fysiek lijdt Miles onder deze extreme uitdaging, vooral ook mentaal ziet hij af. ,,Ik maak mij heel erg veel zorgen over mijn hoofd”, spreekt hij tijdens zijn poging. ,,Ik denk dat ik een probleem heb met mijn hoofd. Ik begin minder goed te praten en de kamer vervormt voor mijn ogen.”

Ondanks alle ongemakken, weet hij vol te houden en zo mag hij zichzelf de nieuwe wereldrecordhouder noemen en onderdeel van het Guiness book of World Records: ,,Dat is écht fantastisch. Ik ben heel, heel blij. Er zijn zoveel emoties. Woorden kunnen niet uitdrukken wat ik nu voel. Iedere vezel in mijn lichaam zocht naar een excuus om te stoppen. Het is alleen ik die op de fiets zit, maar er staat een heel team aan geweldige mensen achter mij.”

Eerder deed onze Tim al eens een 24 uur Zwift Challenge. Dat ging hem zo af.