Het was koud, het regende en dus was er – in ieder geval volgens topatleet Marco van der Stel – geen sprake van lekkere wedstrijdomstandigheden tijdens de Team Relay in Ouderkerk, maar toch wist hij samen met zijn ploeggenoten van Squadra Eindhoven de overwinning binnen te slepen. ,,De omstandigheden waren allesbehalve leuk, maar het was fijn om weer samen met elkaar te komen en een wedstrijd te doen.”

Hij zegt het met een lach en het enthousiasme van Van der Stel spreekt boekdelen. Dit was een ‘wedstrijd tussendoor’, waarbij de belangen stiekem toch wat hoger lager dan je op papier misschien zou verwachten. Dat blijkt wel als Van der Stel vertelt dat hij tijdens zijn vijf kilometer op de fiets ongeveer halverwege een lekke achterband kreeg. ,,Ik draaide een bocht in en ging bijna onderuit”, lacht hij weer. ,,Ik ben op de velg doorgereden. Natuurlijk vroeg ik mezelf wel af wat ik aan het doen was, we lagen op dat moment slechts derde, maar ik wilde mijn ploeggenoten niet in de steek laten. En dus ben ik volle bak doorgereden, al moest ik stapvoets door de bochten.”

Daarvoor was het overigens al Bart Cooymans die namens Squadra het spits had afgebeten, een goed zwem- en fietsonderdeel draaide en alleen met lopen een klein gaatje moest laten. Dat gaatje werd deels door Van der Stel dicht gezwommen, maar hij verloor ook weer wat tijd toen hij even verkeerd navigeerde en om een paaltje heen moest. Op de fiets werd het hem vervolgens dus lastig gemaakt door materiaalpech, maar tijdens het lopen kon hij weer dichterbij komen en zelfs bijna terugkomen tot de atleet van De Dolfijn die op dat moment tweede lag.

‘Goede zaken en toen niet meer weggegeven’

Als derde Squadra-atleet was het Tom van der Capellen die in actie kwam. ,,Hij heeft hele goede zaken gedaan en kon zich tot de eerste plek terugvechten. Tom tikte onze laatste atleet, Youri Keulen, als eerste weg en Youri heeft het vervolgens niet meer weggegeven.”

Opnieuw met een lach voegt hij toe. ,,Het was een mooie overwinning voor Squadra. De enige Teamcompetities-wedstrijd van het jaar.” Alhoewel de race natuurlijk niet echt een Teamcompetities-wedstrijd was, deed het daar wel aan denken aangezien vrijwel alle sterke ploegen aan de start stonden. ,,Maar dit was het dan, dit seizoen.” En dan, opnieuw die lach.