Hij stond al maanden rood omcirkeld op de kalender. Je trainde de hele winter door en stopte je lichaam vol met gezonde voeding. En toen opeens gooide een pandemie roet in het eten. Die marathon waar je al zo lang naar uitkeek, gaat niet door. Al was je eerste reactie misschien ‘nu heb ik dit allemaal voor niets gedaan’, valt dat misschien toch mee. De progressie die je hebt gemaakt, gaat nooit verloren en er zijn natuurlijk meer redenen waarom het je goed heeft gedaan.

Een kwestie van geduld: de PB’s volgen later
De Engelse ultrarunner en sub 2:30 marathonloper Robbie Britton gelooft dat al die training ons alsnog sterker maakt. ,,Marathontraining maakt je extreem fit, terwijl de wedstrijd zelf daar juist afbreuk aan doet en daarom ook om veel herstel vraagt”, verklaart Britton in een interview met Runner’s World. ,,Een trainingsblok voor een marathon zonder wedstrijd op het einde, kan een atleet daarom een mooi uitgangspunt bieden; daar kan dan uiteindelijk weer een sterke najaarsmarathon uit voortvloeien.”

Voordat we onze focus verleggen naar het volgende doel, is het goed om de spanning los te laten. ,,Het kan goed zijn om even wat rustiger te lopen en wat trails te doen, voordat we vooruit kijken naar de zomer en de focus op de kortere afstanden leggen. Dan zouden vijf en tien kilometer wedstrijden ook onderdeel uit kunnen maken van de opbouw richting een uitgestelde marathon.” Het zijn opbeurende woorden die Britton nog wat extra kracht bijzet: ,,Het is aanvankelijk misschien teleurstellend, maar op de lange termijn gaan we veel najaars PB’s zien.”

Jong blijven 
Er is meer: marathontraining houd je jong. Als je voor het eerst traint richting een marathon zou dit volgens een studie van University College London (UCL) de veroudering tegen kunnen gaan. Zo zouden mensen minder last hebben van stijve slagaders en een verhoogde bloeddruk, wat de kans op een hartaanval of beroerte verkleint.

Gelukkiger
Verschillende onderzoeken tonen aan dat lopers geloven dat hardlopen positieve gevolgen heeft voor hun gemoedstoestand. Zo gaf 89 procent van de mensen uit een onderzoek onder Parkrun lopers aan dat hardlopen hen gelukkiger maakt, een positieve invloed heeft op hun mentale gezondheid en hun lichaamsbeeld.

Betere werknemer
Je wordt er een betere werknemer van. Zo zou hardlopen goed zijn voor je cognitieve functies. Uit een enquête van CV-Library blijkt dat 78,9 procent van de marathonlopers gelooft dat zij door hardlopen een betere concentratie hebben en meer toegewijd zijn aan hun carrière.

Nieuwe vrienden
De kans is groot dat het vele trainen je een paar nieuwe vrienden heeft opgeleverd. Of misschien kwam je dichter bij je bestaande trainingsmaatjes, aangezien jullie een gezamenlijk doel hadden. Gelukkig mogen we daar in Nederland nog steeds van genieten en heb je dus prettig gezelschap tijdens je trainingen. Al is het op een gepaste afstand.