Je hebt als winkeldief behoorlijk pech wanneer je net hebt toegeslagen, maar dat je wordt gesnapt door een topatleet die vervolgens de achtervolging inzet. Dat deed marathonloper Björn Koreman – die in de race is voor Olympische kwalificatie – twee weken terug in Vlaardingen, toen hij een winkeldief achterna ging en de gestolen boodschappen bij de Albert Heijn terugbracht. Het kwam hem zelf echter op twee gebroken ribben te staan.

In gesprek met Runner’s World legt Koreman uit wat er gebeurde. “Ik had afgerekend en liep met mijn karretje naar de uitgang toen opeens een man met een grote boodschappentas mij afsneed. Daarop riep de kassajuffrouw ‘Meneer, stoppen, mag ik in je tas kijken’ en op dat moment rende de man met de boodschappentas de winkel uit.” Voor Koreman was er geen moment om te twijfelen. “Ik dacht dat de kans klein zou zijn dat zij hem konden bijhouden, dus stelde ik voor dat zij mijn tas vasthield zodat ik erachteraan kon rennen. Hij had een flinke voorsprong, maar hij had natuurlijk ook een zware boodschappentas dus ik was er redelijk snel bij.”

Vervolgens vluchtte de winkeldief een andere winkel in, maar uit angst voor een gevecht besloot Koreman er niet achteraan te gaan. Daarentegen maakte hij de beslissing om de deur dicht te houden. “Zodat hij de winkel niet uit kon en anderen de politie konden bellen. Dat was het idee. Maar de dief werd helemaal gek. Het was een forse kerel en hij trok op dat moment zo hard aan de deur dat ik naar binnen gelanceerd werd.”

Uiteindelijk ontsnapte de dief, bracht Koreman de spullen terug naar de supermarkt, maar bleek hij dus wel twee ribben te hebben gebroken. Dat voelde hij overigens pas toen hij al met een bosje bloemen als dank in de auto zat.