Vorige week won ze de SLT Arena Games in London en dit weekend liep Beth Potter een wereldrecord – wanneer haar tijd officieel wordt erkend – op de vijf kilometer: 14:41 minuut. Dat ze in vorm is, lijkt dan ook een understatement voor de Britse en dat maakt het eigenlijk extra zuur dat ze toch niet wordt geselecteerd voor de Olympische Triathlon in Tokyo.

Die eer is vooralsnog weggelegd voor Vicky Holland, Georgia Taylor-Brown en Jessica Learmonth en dus vist Potter achter het net. “Dat is frustrerend, want ik voel dat ik een enorm goede vorm te pakken heb”, aldus Potter na haar razendsnelle vijf kilometer tegenover de BBC. Potter nam overigens in 2016 al deel aan de Olympische Spelen, toen ze 34e werd op de 10.000 meter. Pas daarna maakte ze de overstap naar de triathlon.

Nog steeds balen voor Potter dus, maar logischerwijs overheerst voorlopig een euforisch gevoel. “Het was geweldig om zo vroeg in het seizoen een wedstrijd te hebben, maar dit was ver boven mijn verwachting. Toen ik nog één kilometer te gaan had, zag ik de klok op 11 minuten staan. Ik begon te rekenen en had echt het idee dat de klok niet klopte. Ik kon het gewoon niet geloven.”