Hij heeft een heel ander leven dan – pak ‘m beet – anderhalf jaar geleden: Marco Akershoek heeft onlangs besloten zich minder te gaan richten op het leven als atleet en zich des te meer te richten op een leven op de arbeidsmarkt. Hij heeft een nieuwe baan, verhuist deze week vanuit Limburg naar bijna de compleet andere kant van het land en weet niet of hij racend nog zal uitkomen binnen het profveld.

“Uiteindelijk word je ouder, ga je samenwonen en wil je samen ook wat opbouwen. Fulltime werken is dan ook iets waar je aan gaat denken, natuurlijk. Toen ik een vacature voorbij zag komen, heb ik besloten dat ik moest reageren. Op 2 augustus ga ik beginnen”, steekt Akershoek van wal. Zijn keuze werd overigens ook mede ingegeven voor de coronacrisis. “Dat zorgde voor weinig perspectief op de wedstrijdkalender. Ik had bijvoorbeeld het WK Cross Triathlon graag meegedaan in Almere, maar toen die race kwam te vervallen, had ik eigenlijk weinig grote doelen over.”

‘Mallorca is prachtige locatie om te trainen en racen’

Akershoek stapte de afgelopen jaren sowieso al wat meer over van het korte naar het langere werk en was niet onverdienstelijk op verschillende Middle Distances. Eén van zijn favoriete races is wat dat betreft Challenge Mallorca. “Het is een prachtig eiland. Ik ben er een paar keer geweest en dat is altijd heel goed bevallen. De natuur is mooi, je kunt op de fiets álle kanten op, je hebt er geweldige trainingsfaciliteiten en je kunt de wedstrijd, die eigenlijk altijd aan het einde van het seizoen valt, perfect combineren met een vakantie na afloop.”

De Spaanse organisatie achter Challenge Mallorca, die dit jaar op 16 oktober plaatsvindt, kent Akershoek overigens als geen ander, want ‘die Nederlander’ stond er regelmatig aan de start. “Aardige jongen, altijd heel positief”, spreken ze om maar een voorbeeld te geven. Akershoek denkt precies hetzelfde over hen. “Ik heb altijd heel goed en fijn contact met de organisatie gehad. Het zijn aardige, enthousiaste mensen en ze doen er alles aan om de atleten een welkom gevoel te geven. Dat zie je in heel veel terug, ook bijvoorbeeld in de spullen die je na afloop van de race krijgt. Je kunt je medaille laten graveren, er zijn toffe goodies. Heel leuk en origineel allemaal.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Akershoek rent langs het strand van het Spaanse eiland. (Foto: aangeleverd)

‘Prachtig parcours Challenge Mallorca’

Akershoek stond in totaal vier keer aan de start op Mallorca en, zoals gezegd, niet onverdienstelijk; hij won er een keer als Age Grouper, werd daarna elfde en zevende als pro en daarna werd hij nog een keer derde als Age Grouper. “En ik heb van alle races genoten. Het zwemmen in prachtig helder water, waarbij je de bodem kunt zien, het fietsparcours met enorm veel variatie qua klimmen en vlak, en dan het loopparcours waarbij je door het stadje cirkelt en er dus steeds publiek is.”

Snelle tijden hoef je niet te verwachten op Mallorca, zo waarschuwt Akershoek wel terecht. “Daar is het parcours gewoon te zwaar voor. Hier ga je heen voor de strijd, voor de uitdaging. Ik wil er zeker een vijfde keer van start. Dit jaar gaat dat niet lukken, maar hopelijk volgend jaar.”