Hij deed waar hij al zo op had gehoopt: Marco Akershoek heeft zojuist de eerste triathlon van Brouwersdam gewonnen. Ondanks dat de mooie omgeving Akershoek goed bekend is, hij komt er immers vandaan, zijn de afstanden die hij moest afleggen niet heel gebruikelijk voor hem. De wedstrijd bestond namelijk uit 1000 meter zwemmen, 79 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen; even wat anders voor een atleet die meestal in een peloton fietst op de kortere afstand. Toch pakt Akershoek af en toe niet onverdienstelijk een halve triathlon mee en laat hij vandaag maar weer eens zien dat hij inderdaad ook die langere afstanden goed aan kan.

Akershoek kwam meteen als eerste uit het water, gevolgd door de mannen van de lange afstand; Steff Overmars, Erik-Simon Strijk en Dirk Wijnalda. ,,Op de fiets verwachtte ik dat ze mij voorbij zouden komen, maar dit duurde nog best lang. Op 70 kilometer haalde Steff mij in en hij sloeg een klein gat van veertig seconden.”

Met lopen maakte Akershoek dit verschil overigens al snel weer goed, waarna hij de koppositie niet meer af heeft gegeven.

Toch liever de korte afstand 

Toch is Akershoek niet helemaal overtuigd van deze langere afstanden. ,,In principe hou ik meer van de kortere afstand, en lekker in een groepje rijden. Lang stil liggen in een ligstuur is niet helemaal aan mij besteed. Al kan dat misschien beter als ik mijn positie wat aan zou passen. Als ik mijn lichaam nu zo voel, denk ik niet dat ik er perfect op zit”, voegt Akershoek lachend toe.

Aankomend weekend zal Akershoek het EK OD in Weert racen. Desondanks wilde hij deze thuiswedstrijd daarvoor niet laten schieten, ,,Aangezien deze wedstrijd in mijn geboortedorp is, stond hij vanaf de bekendmaking meteen op mijn verlanglijstje. Daarbij hoorde ik twee weken geleden pas dat ik mag starten bij het EK.”

Overmars finishte vandaag als tweede. Hij had 1:27 minuut langer nodig dan Akershoek. De derde plaats was voor Erik-Simon Strijk. Bij de dames was het Diede Diederiks die de wedstrijd won in een eindtijd van 03:07:05. Tweede werd Jeanet van den Berg en derde Nelleke Baldé.