Frederik van Lierde heeft zojuist – uitgerekend op zijn veertigste verjaardag – een zware editie van Ironman Lanzarote gewonnen. De Belg, die voor de eerste keer aan de start stond op het Spaanse eiland, kwam na 8:51:16 over de finish. De tweede plaats gaat naar de Duitse Christian Kramer, die bijna vijf minuten toegaf op Van Lierde. De derde plek was weggelegd voor Emilio Aguayo Muñoz. De Spanjaard kwam een krappe tien minuten na Van Lierde over de streep.

Vanochtend om 8 uur begonnen 1650 deelnemers aan een lange en zware dag op het vulkanisch eiland. Na een zwemonderdeel van 49:13 minuut, pakte Andreas Raelert als eerste zijn fiets. De Spaanse Aguayo zat hem op de hielen, en dat in zijn debuut op de hele triathlon. De twee lieten na het zwemmen een groepje van 5 man achter, waarin onder andere Van Lierde en Kramer; een paar seconden daarachter Challenge Almere-Amsterdam winnaar Jaroslav Kovacic.

Tijdens het eerste deel van het fietsen was het Raelert die sterk de leiding had. Later ontstond er een kopgroep met daarin Van Lierde, Kramer en Kovacic. Halverwege het fietsen verloor Kramer even de aansluiting, maar deze wist hij vlak voor de wissel terug te vinden. Zo kwamen de drie mannen gelijktijdig de wisselzone in. Daarbij was favoriet Raelert niet meer in beeld.

(Tekst gaat verder onder foto)

Van Lierde op de nieuwe Cervélo tijdritfiets. (Foto: Activ’Images)

Raelert zorgde voor een paar spannende momenten op de fiets door tot twee keer toe aan de kant van de weg te stoppen en met zijn ketting te rommelen. Wat er precies aan de hand was is lastig te zeggen; vermoedelijk problemen met zijn derailleur. Deze problemen kostten hem zijn koppositie en zorgde dat hij uiteindelijk de kopgroep moest laten gaan en terugzakte tot een vijfde plaats.

(Tekst gaat verder onder foto)

Raelert heeft problemen met zijn fiets. (Foto: 3athlon.nl)

Een pijnlijke gewaarwording voor de Duitser die de afgelopen jaren veel onder blessures heeft geleden. In een interview met Ironman – in aanloop naar de wedstrijd – verklaarde de drievoudig podium finisher van Kona: ,,De afgelopen jaren heb ik veel gerotzooid, maar het is nog steeds mijn droom om terug te keren naar Kona.” Of hij 100 procent klaar was voor deze race? ,,De laatste Ironman waaraan ik deelnam was drie jaar geleden, dus ik voel mij een groentje”, lacht Raelert. Helaas werd het dus niet de comeback waar Raelert op had gehoopt, mede door de mechanische problemen zagen we hem vanaf 144 kilometer (op de fiets, red.) niet meer terug in de wedstrijd.

Ironman Lanzarote staat bekend als één van de zwaarste wedstrijden in de wereld en dat was te zien tijdens het looponderdeel. Na een pittige 180 kilometer fietsen zat een snelle marathon er niet meer in. Een spannende marathon daarentegen wél. Kramer liep de eerste zestien kilometer op kop met de adem van Van Lierde in zijn nek, Kovacic zat daar 45 seconden achter. De podiumplekken waren verre van bepaald, er was 42,2 kilometer de tijd om deze te verdelen.

(Tekst gaat verder onder foto)

Van Lierde en Kovacic. (Foto: Activ’Images)

Rond het achtien kilometerpunt nam Van Lierde de leiding over van Kramer. Daarna een cadeautje voor de Spaanse Aguayo die doorschoof naar een derde plaats omdat Kovacic uit de wedstrijd stapte.

De podiummannen behielden in de slotkilometers hun posities en zo ging de winst van Ironman Lanzarote 2019 uiteindelijk dus naar Van Lierde, waarmee hij zich direct kwalificeert voor het WK op Kona, Hawaii. Een beter ‘presentje’ had de Belg niet kunnen wensen voor zijn 40e verjaardag, die hij vandaag viert.

Van Lierde finishte na een tijd van 08:51:16. Kramer werd tweede in 08:56:08 en nieuwkomer Aguayo zette een tijd van 09:00:55 op zijn naam. Er stonden geen Nederlandse mannen tussen de pro’s in Lanzarote.

Frederik van Lierde wint Ironman Lanzarote. (Foto: Activ’Images)