Na een flinke inhaalrace is Lenny Ramsey zojuist derde geworden bij Ironman Lanzarote. Aan haar tiende positie na het zwemmen had Ramsey geen boodschap: ze vocht zich steeds verder naar voren en dat voornamelijk tijdens het lopen. De – van oorsprong – Nederlandse Ramsey liep de snelste marathon van de eerste tien vrouwen. Het zware loopparcours volbracht zij in een tijd van 02:58:59. Ramsey, die tegenwoordig in Amerika woont, is pas sinds twee jaar prof en dit is haar eerste podiumplek in een grote wedstrijd. Ramsey gaf uiteindelijk ruim elf minuten toe op winnares Nikki Bartlett, die na 9:59:10 het goud pakte. De Deense Maja Stage Nielsen pakte het zilver.

Het was Rachel McBride die om 08:26 uur ’s ochtends als eerste uit het water kwam en op haar racefiets sprong; dat klopt, een racefiets. De Engelse crashte twee weken eerder tijdens een wedstrijd in Frankrijk. Ondanks het feit dat haar hechtingen pas eerder deze week waren verwijderd, was een ligstuur nog niet comfortabel genoeg.

McBride werd op 37 seconden gevolgd door Emma Pallant, die in haar extreem snelle wissel bijna één minuut goedmaakte. Een andere Nederlandse aan de start, Tessa Kortekaas, kwam als achtste uit het water en had een achterstand van zes minuten. Ramsey volgde dus als tiende.

Samenwerken tijdens het fietsen zat er voor de vrouwen niet in: zoals wel vaker was het veld behoorlijk verdeeld. Nikki Bartlett nam rond de 100 kilometer (fietsen, red) krachtig de leiding over van Pallant, waarna laatstgenoemde steeds verder wegzakte en uiteindelijk uitstapte. Vanaf dat moment had de nummer twee, Nielsen, een gat van acht minuten op Bartlett. De ruimte die hierna volgde, tot aan de nummer drie, werd steeds groter en telde uiteindelijk meer dan tien minuten bij aankomst in T2.

Kortekaas fietste de 180 kilometer in achtste en later negende positie. Na ongeveer 100 kilometer kwam Ramsey voorbij aan Kortekaas en begon haar meer dan indrukwekkende inhaalrace.

De afsluitende marathon bleek vooral spannend om de derde plek. De Duitse Jenny Schulz maar dus ook Ramsey liepen de eerste helft van de marathon de snelste tijden, gemiddeld zo’n 4:10 minuut per kilometer. Echter begon Schulz na de eerste helft langzaam terug te zakken, terwijl Ramsey alleen maar sterker leek te worden.

Zo was het uiteindelijk Ramsey die het duel won en derde werd. Kortekaas werd uiteindelijk achtste, op meer dan drie kwartier achterstand op de winnares.