Van begin tot eind ging ze aan de leiding: Marieke Brouwers had een nagenoeg perfect dagje in Almere, waar ze zich zojuist kroonde tot Nederlands Kampioen Duathlon. Na 10 kilometer hardlopen, 40 kilometer fietsen en nog eens 5 kilometer hardlopen bleek de atlete oppermachtig en niet te verslaan.

Al vanaf de eerste run – die ze in 37:38 minuut afwerkte – ging Brouwers aan de leiding en had ze bijna een minuut voorsprong op haar eerste achtervolgster, Sophie van der Most. Op de fiets veranderde er eigenlijk niets aan die situatie, behalve dan dat de voorsprong van Brouwers alleen maar groter werd. Toen Brouwers aan haar laatste run begon, had ze anderhalve minuut voorsprong op Van der Most en bijna vier minuten op de nummer drie, Janien Lubben.

Ook al verloor Brouwers tijdens de laatste vijf kilometer hardlopen nog wel wat tijd – veertig seconden om precies te zijn – bleek ze al een meer dan voldoende voorsprong te hebben om de Nederlandse titel veilig te stellen. Die pakte ze dan ook na 2:06:10, terwijl Van der Most na 2:07:03 het zilver pakte. Qua posities op het podium veranderde er sowieso niks meer; Lubben werd derde in 2:10:33.