Hij moest er 10 kilometer voor hardlopen, 40 kilometer voor fietsen en nog eens 5 kilometer voor hardlopen, maar toen mocht Daan de Groot zich opnieuw Nederlands Kampioen Duathlon noemen. Na zijn vierde plaats op het EK – afgelopen weekend – prolongeerde hij zojuist zijn Nederlandse titel tijdens een wedstrijd die vooral tijdens het lopen werd beslist.

De eerste tien kilometer werd al in een meer dan behoorlijk tempo afgewerkt; De Groot deed 31:59 minuut over het eerste looponderdeel en ging toen samen met Mathijs Weijkamp – die later wat zou terugzakken – aan de leiding. Op de fiets was het De Groot die meteen wegreed en solo aan de leiding kwam te rijden. Dat betekende echter niet dat hij de snelste fietstijd noteerde: van achteren kwam Bram Smit hard naar voren rijden en door bijna twee minuten harder te fietsen dan De Groot, sloot hij voor de tweede en beslissende run aan.

Daar was het echter De Groot die meteen weer wat marge wist te pakken en iets harder liep dan Smit. Halverwege – na 2.5 kilometer dus – had De Groot een voorsprong van vijftien seconden en bleek de wedstrijd toch nog niet beslist. Sterker nog, het duel tussen de twee bleek een opvallend spannende en daarmee zeer interessant. Beide mannen moesten alles uit de kast trekken om er met de eindzege vandoor te kunnen gaan.

Daar slaagde De Groot uiteindelijk toch in: door niet te verzaken in de laatste kilometers finishte De Groot – die dus Nederlands Kampioen werd – na 1:49:50 uur. In de slotfase verloor Smit nog behoorlijk wat tijd en na 1:50:28 uur werd hij tweede. Het brons was voor Joost Somsen, die meteen ook de Nederlandse titel U23 pakte. Hij kwam na 1:51:09 uur over de finish.

Daan de Groot naar Nederlandse titel Duathlon. (Foto: Start2Finish)