Geluk en verdriet liggen blijkbaar héél dicht bij elkaar: Marieke Brouwers werd gisteren nog met meer dan veertig minuten voorsprong de overall Age Group kampioen bij Ironman Cozumel, maar die overwinning is de Nederlandse zojuist kwijtgeraakt. Met terugwerkende kracht heeft Brouwers een diskwalificatie aan haar broek gekregen, omdat ze een penalty niet heeft uitgezeten. Extra zuur: Brouwers heeft tijdens de race helemaal niet gezien dat ze die penalty had gekregen, zo laat ze tegenover 3athlon.nl weten. “Dit geeft een hele zure nasmaak.”

Het is een plausibele verklaring, want Brouwers won dus met een marge van meer dan veertig minuten en had geen enkele reden om dan een tijdstraf van vijf minuten niet uit te zitten. Die penalty was sowieso al dubieus. “Ik kan even niks meer processen, maar ik heb een penalty gehad waar ik niks van wist. Bij het laatste rondje (van het fietsen, red.) haalde een man mij in. Die ging meteen voor mij fietsen en dat hebben ze blijkbaar gefilmd. Ik was me op dat moment bewust van het risico, vond het irritant, hoorde een motor achter me en heb meteen mijn benen stil gehouden. Daarna heb ik die man ook weer ingehaald. Nu, achteraf, zeggen ze (Ironman, red.) dat ik een kaart heb gehad, maar die heb ik nooit gezien. Je begrijpt dat ik de tijdstraf anders zeker had uitgezeten. Er was geen enkele reden om niet naar de jury te luisteren en dit risico te lopen.”

Voor Brouwers is de teleurstelling extra groot; niet alleen omdat ze haar ruime overwinning kwijtraakt, maar daarmee ook haar slot voor het WK Ironman in Nice. “Maar dit voelt een beetje als ‘dit is Ironman, dus deal er maar mee’.”