“Dit is de eerste keer dat ik een triathlon doe, en meteen een halve.” Marieke Hage zal aanstaande zondag voor KiKa Extreme deelnemen aan Ironman 70.3 Westfriesland. We blikken met haar vooruit op deze wedstrijd, bespreken hoe ze in aanraking kwam met triathlon en hebben het over haar motivatie om via deze wedstrijd geld op te halen voor KiKa Extreme. 

Dat triathlon ooit op haar pad zou komen, was eigenlijk niet geheel verrassend, want Hage beoefende alle drie de onderdelen al fanatiek. “Ik zwom altijd al wel een beetje, al stelde dat niet heel veel voor; dat was op vrijdagavond met een zwemclubje. En ik ging er wel vaker met de mountainbike op uit. Hardlopen deed ik ook al… dus veel mensen in mijn omgeving vroegen zich af waarom ik geen triathlon ging doen.” Dat zag Hage gek genoeg niet direct zitten: “Ik zei altijd dat ik al aan triathlon deed, maar dan verdeeld over drie dagen; want ik dacht dat ik het niet zou halen om alles achter elkaar te plakken.” 

Toch maakten de opmerkingen van de mensen om haar heen indruk en zo begon Hage voorzichtig open te staan voor het idee. KiKa Extreme trok haar over de streep. “Een maand nadat ik was gaan twijfelen, zag ik een advertentie van KiKa Extreme op Facebook. Toen dacht ik: als ik het dan ga doen, wat is er dan mooier dan al die uren sporten voor het goede doel?” 

‘KiKa werd mijn stok achter de deur’

Het was een periode waarin Hage zich sowieso al extra bewust was geworden van het belang van sport voor je fysieke en mentale gezondheid. “Ik heb door een windvlaag de kofferbak klep van een auto, met daarop een fietsendrager, op mijn hoofd gekregen. Daardoor heb ik mijn schedel gebroken. Gelukkig heb ik er geen hersenletsel aan over gehouden. Ik moest alleen wel heel veel rust nemen, en daar ben ik niet zo goed in… ik kwam erachter hoe actief ik altijd ben, thuis, op werk, en ik zoek een uitlaatklep in sport. Dat kon even niet, maar na een week ging ik wandelen om in ieder geval iets te doen. Ik was op een gegeven moment al redelijk hersteld – ik kon zelfs weer kleine stukjes rennen – en toen zag ik de advertentie. Ik wilde zo snel mogelijk weer de oude worden en ik ben iemand die dan graag een doel heeft; iets om voor te trainen. KiKa werd dus mijn stok achter de deur.”

‘Het is nog best snel over gegaan’

Gelukkig herstelde Hage snel van de schedelbasisfractuur. “Het hielp dat ik een redelijk goede basisconditie had, denk ik. Ik heb wel een paar weken thuis gezeten en moeten rusten, maar uiteindelijk is het nog best snel over gegaan. En gelukkig heb ik geen restverschijnselen als hoofdpijn bijvoorbeeld.” 

‘Poeh, nog drie maanden door trainen’

Aanvankelijk zou Hage 27 juni van start gaan in Hoorn, maar vanwege het coronavirus werd de wedstrijd verplaatst naar 26 september 2021. “Toen dacht ik wel even ‘poeh, nog drie maanden doortrainen’. Want je merkt wel dat je ergens naar toe werkt. Gelukkig hoorden we het redelijk snel van tevoren, maar het betekende wel dat we de zomer door moesten trainen. Als het een hete zomer was geweest, was dat wel een belemmering geweest, maar nu viel de zomer ‘gelukkig’ een beetje tegen”, lacht Hage. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hage tijdens een trainingsrit. (Foto: Aangeleverd)

‘Ik wil de finish over met een lach op mijn gezicht’

De komende dagen geniet Hage nog even van de taper en dan is het zondag eindelijk zo ver. Het doel is duidelijk: finishen. “Ik wil de finish op een gezonde manier halen; dat je je nog goed voelt en een beetje ‘fit’ over de finish komt. Dan mag je gerust diep gaan, en je mag daarna ook wel stuk zijn, dat is normaal, maar ik wil wel de finish over met een lach op mijn gezicht en daarna trots op mezelf zijn. 

‘Hartverwarmend’

Op het bedrag dat Hage voor KiKa Extreme heeft ingezameld mag ze in ieder geval al trots zijn: maar liefst 2145 euro haalde de atlete op voor het goede doel. “Ik kon goed gebruik maken van mijn netwerk op Facebook en Instagram, maar er waren uit onverwachte hoek ook zoveel mensen die mij wilden steunen. Het is ook gewoon een mooi doel om iets voor te kunnen doen. Ik vond het hartverwarmend om te zien hoe mensen die ik eigenlijk nooit spreek, doneerden en erop vertrouwen dat ik het ga halen. Daarmee steunen ze mij, maar juist ook KiKa.”

KiKa Extreme sluit succesvol seizoen af in Hoorn

Na Ironman 70.3 Luxemburg en Ironman 70.3 Nice, volgt dit weekend de laatste groep KiKa-extreme deelnemers met hun wedstrijd in Hoorn: Ironman 70.3 Westfriesland. Het afgelopen seizoen spraken wij met heel veel deelnemers, die samen al ruim 300.000 euro ophaalden tijdens de wedstrijden in Luxemburg en Nice. Met Ironman 70.3 Westfriesland nog voor de boeg, loopt die teller goed door. Alle interviews kun je hier terugvinden.

Wil je informatie over een eventuele KiKa-Extreme deelname in 2022? Daarover hier meer.