In het Portugese Sines werd vandaag de ETU Sprint Triathlon European Cup en Mediterranean Championships geracet. De dameswedstrijd werd gewonnen door de Française Emmie Charayron, terwijl de Spaanse Xisca Tous en Portugese Gabriela Ribeiro het podium complementeerden. Namens Nederland werd Marije Dankelman achttiende, terwijl Elianne Huitema helaas uitviel.

Dankelman beleefde een slechte zwemstart. ,,Die ging niet lekker en heb toen volle bak moeten zwemmen om weer bij de kopgroep te komen, maar helaas is dat niet gelukt. Ik dacht dat ik in mijn eentje probeerde de oversteek naar de kop te maken, maar bleek een hele groep in mijn voeten te hebben”

(tekst gaat verder onder de foto)

De start van de dames. (Foto: ETU)

Hierdoor kwam ze in de tweede fietsgroep terecht. ,,We hadden een groep van ongeveer tien fietsers, maar hebben met zijn vijfen op kop doorgedraaid omdat de rest niet wilde rijden.” Dit bleek een oneerlijke strijd tegen de kopgroep waarin elf dames reden. De groep van Dankelman kwam met een achterstand van ongeveer een minuut in de tweede wisselzone. ,,Er zaten veel goede lopers in mijn fietsgroep en mijn eigen loopniveau is nog niet zo goed. Ondanks wat zijsteken ging het lopen wel.” Dankelman liep naar de achttiende plek, ongeveer drie minuten achter winnares Emmie Charayron.

Dankelman kijkt met gemengde gevoelens terug op haar race. ,,Ik ben tevreden met mijn achterstand op de winnares, maar mijn positie had beter gemogen. Ik baal er vooral van dat ik niet in de kopgroep zat.”

Elianne Huitema beleefde een onfortuinlijke race. Tijdens het zwemmen kreeg ze een trap in haar buik waardoor ze stil kwam te liggen. Uiteindelijk wist ze nog wel met de tweede groep met Dankelman uit het water te komen, maar bij het fietsen kon ze de aansluiting niet maken doordat ze door de pijn geen kracht kon zetten. Eenmaal van de fiets kon ze niet meer rechtop komen van de pijn en was ze gedwongen de race te staken. Huitema is na een tijd bij de EHBO naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek.