Na een spannende ontknoping was het zojuist de Duitse Tanja Neubert die het eremetaal binnensleepte tijdens de Europe Triathlon Cup Yenisehir, Turkije. Ze bleef daarmee de Zwitserse Nora Gmür en de Poolse Roksana Slupek, die respectievelijk tweede en derde werden, nét voor. Marit van den Berg finishte op een 29e plaats en was de enige Nederlandse atlete die vandaag aan de start stond.

Het was de Oostenrijkse Sara Vilic die met een tijd van 9:01 minuut het snelste het helderblauwe water uit kwam. Drie atleten volgden direct in haar voeten, waarna nog eens zo’n vijftien atleten nagenoeg gelijktijdig T1 bereikten. Het zorgde ervoor dat er op de fiets een kopgroep met vier atleten ontstond. Daarachter werkte de achtervolgende groep goed samen om deze dames terug in het vizier te krijgen. Van den Berg kon na het zwemmen geen aansluiting vinden met de eerste twee groepen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Van den Berg vlak voor de start. (Foto: 3athlon.nl)

Al na enkele kilometers voegde de groep van vijftien zich bij de vier dames aan de leiding en zo ontstond er een kopgroep van zo’n twintig atleten. Voorin de groep werd er door een aantal atleten hard gewerkt om de groep op een lint te krijgen en niemand een ‘gratis rit’ te geven. Vlak voor T2 ontstond er een enkele ontsnappingspoging, maar lang duurde het niet voordat de groep de poging teniet deed.

Met zo’n twintig atleten die gelijktijdig de tweede wissel bestormden, kwam alles aan op het lopen. Al snel vonden vijf sterke lopers elkaars gezelschap op kop, maar na één kilometer deed de Sloveense Romana Gajdosova een poging om er in haar eentje vandoor te gaan. De atlete werd na een paar honderd meter teruggehaald door Neubert, Gmür en Slupek. Na een zinderende eindsprint was het uiteindelijk Neubert die de streep als eerste passeerde. Gmür kwam een seconde later als tweede over de streep en direct daarachter legde Slupek beslag op het brons. Van den Berg passeerde de streep als 29e.