Marlene de Boer pakte vandaag, tijdens de triathlon van Oud Gastel, een prachtige en hele dikke overwinning. De atlete finishte niet alleen zesde overall – de mannen meegerekend – maar legde daarnaast dus ook beslag op het eremetaal bij de dames. De Boer bleef onder andere Janien Lubben (+10:02) en Julia de Leeuw (+12:37) voor, die respectievelijk tweede en derde werden. Bij de mannen ging de winst naar Marijn Markusse. Hij deelde het podium met de Belgische Jans Parrein (+5:18) en Christiaan Solleveld (+5:51).

Mannenrace

Na 16:39 minuut over 1300 meter klom de lokale Janne Englebert bij de mannen als eerste aan wal. Zijn voorsprong tot de tweede atleet – Markusse – was op dit moment behoorlijk groot, want Markusse mocht ruim drie minuten later pas zijn fiets uit de rekken pakken. In het zadel zette Markusse de opgelopen achterstand echter snel recht. Dankzij Markusse’s fietstijd van 1:25:55 uur over 60 kilometer genoot hij bij aankomst in T2 een voorsprong van zo’n zes minuten op Englebert. Maar, er waren meer atleten die op de fiets goed tot hun recht kwamen; zo waren Solleveld en Parrein ondertussen ook naar een respectievelijk tweede en derde plek opgeschoven.

Markusse waande zich veilig op kop, want bij aanvang van het lopen lag hij al zo’n vier minuten voor op de tweede man: Solleveld. Hij maakte het af door een tijd van 47:12 minuut op veertien kilometer noteren. Na 2:35:05 uur mocht Markusse het lint boven zijn hoofd tillen als winnaar. Parrein kwam ondertussen nog aan Solleveld voorbij; zo werd Parrein tweede en Solleveld derde.

Vrouwenrace

De Boer kreeg bij de dames met weinig tegenstand te maken. Zo lag de atlete vanaf het begin goed voorin de race. Ze lag zelfs zo ver naar voren dat ze op papier de tweede snelste zwemtijd overall noteerde: 19:24 minuut. De Belgische Evelien Kueppens volgde een kleine minuut later als tweede. De Leeuw had twee minuten langer nodig voor het eerste onderdeel. Lubben lag op dit punt zo’n drieënhalve minuut achter.

Op de fiets breidde De Boer haar voorsprong verder uit. Bij aankomst in T2 genoot de atlete een buffer van ongeveer zeven minuten tot de tweede dame: De Leeuw. Met een looptijd van 52:13 minuut raasde De Boer vervolgens op de zege af. Ze stopte de klok na 2:45:48 uur en moest meer dan tien minuten wachten tot de tweede en derde dame binnen kwamen. Lubben pakte het zilver en De Leeuw nam genoegen met brons.