Na een mooie wedstrijd en een prachtig slotstuk heeft Robin Dreyling vanmiddag de Nederlandse titel over de Standard Distance (1500 – 40 – 10) gepakt. Bij de mannen was het niemand minder dan titelverdediger Jorik van Egdom die toesloeg en zijn titel met overmacht prolongeerde.

In de vrouwenrace waren het drie vrouwen die lange tijd het veld domineerden: al meteen in het water voerde Silke de Wolde de race aan, met in haar voeten Dreyling en Maaike Vooren. Op de fiets reden de drie ook constant samen. Niet onverdienstelijk overigens, want een grotere achtervolgende groep, met daarin onder andere Marit van den Berg en Eva Cornelisse, kwam aanvankelijk wel dichterbij maar in de laatste kilometers werd toch weer tijd verloren.

De Wolde trok tijdens het lopen meteen goed door en dat betekende voor Vooren het missen van de aansluiting. Dreyling bleef negen kilometer in het kielzog van haar stadgenote lopen en perste er in de laatste honderden meters een enorme versnelling uit, wat haar uiteindelijk op de Nederlandse titel kwam te staan. Dreyling won de race in 2:06:10 en zag De Wolde tweede worden in 2:06:19. Marit van den Berg liep tijdens de run naar voren en werd derde in 2:07:22. Indrukwekkend: deze drie dames vallen allemaal binnen de U23-categorie en werden dus beloond met twee medailles, namelijk die van de overall categorie en U23-categorie. 

3athlon deed live verslag van het NK, vandaar dit summiere wedstrijdverslag. Je kijkt de volledige livestream van de vrouwenrace, inclusief de interviews na afloop, hier terug:

[tekst gaat verder onder video]

In de mannenrace waren het de gebroeders Bosscher die aanvankelijk het zwemonderdeel aanvoerden, maar al snel ontstond er een grote groep die gelijktijdig aan het fietsen begon. Voornamelijk door een paar aanvallen van Jorik van Egdom viel deze kopgroep van zo’n twintig man steeds meer uit elkaar, tot er uiteindelijk nog maar twaalf man over was die samen aan de tien kilometer hardlopen begon.

Ook tijdens het lopen bleef er weinig van de groep over, want eerst was het Dorian Horsten die het veld opentrok en daarna nam van Egdom, samen met Victor Goené, de leiding over. In hun kielzog liep Marco van der Stel mooi mee op een derde plaats. Lang liepen de clubgenoten zij aan zij, maar zichtbaar was wel dat Van der Stel de meeste moeite had met het tempo.

Toen Van Egdom er in de laatste 2.5 kilometer hardlopen dan ook vandoor ging, moest eerst Van der Stel eraf en daarna ook Goené. Ondertussen rukte de Belg Joran Driesen – die uiteraard niet meedeed om de Nederlandse titel – krachtig op naar voren en haalde ook Van der Stel en Goené in. Uiteindelijk finishte Van Egdom in een tijd van 1:53:02 en werd Driesen tweede in 1:53:13. Victor Goené werd derde, maar daarmee dus tweede op het NK en Nederlands Kampioen U23. Hij finishte in 1:53:47. Tien seconden later werd Marco van der Stel vierde overall en derde op het NK. 

Dorian Horsten en Jesse Cuijpers, die zesde en zevende overall werden, pakten het zilver en brons op het NK U23. 

3athlon deed live verslag van het NK, vandaar dit summiere wedstrijdverslag. Je kijkt de volledige livestream van de mannenrace, inclusief de interviews na afloop, hier terug: