Dankzij een indrukwekkende eindsprint sleepte de Duitse Marlene Gomez Islinger zojuist de overwinning van World Triathlon Cup Arzachena binnen (1:00:51 uur). Tijdens een pittig fietsonderdeel slaagde de atlete erin goed voorin mee te komen en vanaf de tweede wissel zette ze een sterke achtervolging in op de Zwitserse Julie Derron, die lange tijd aan kop ging. Vlak voor de finish trok Gomez Islinger de winst naar zich toe. Derron finishte uiteindelijk met het zilver (+0:04) en de Italiaanse Verena Steinhauser nam het brons mee naar huis (+0:19). Namens Nederland pakte Quinty Schoens een 34 plaats (+4:04). Rani Skrabanja kwam als 42 over de streep (+6:11).

Na 8:59 minuut was het de Braziliaanse Vitoria Lopez die als eerste aan wal klom. De Portugese Helena Carvalho wist al in het water goed te volgen en dook ook op de fiets snel het wiel van Lopez in. Skrabanja bereikte als negende haar fiets en bevond zich dertien seconden achter de eerste dame. Schoens kon in het water niet goed voorin meekomen, trok als 54e haar wetsuit uit en keek tegen een achterstand van 53 seconden op.

De twee dames die aanvankelijk vooruit gingen tijdens het fietsen, werden al snel opgeraapt door tien achtervolgende atleten. Skrabanja hoorde niet bij deze dames en vond samen met Schoens een plekje in de derde groep. Deze groep – bestaande uit achttien atleten – lag na één ronde fietsen op ruim een minuut achterstand.

Zwaar fietsparcours zorgt voor grote verschillen

Op kop begon het zware fietsparcours in de tweede ronde zijn tol te eisen. Verschillende atleten waaiden in de beklimmingen van de kopgroep af. Ook het groepje van Schoens en Skrabanja dunde uit. Zo bleven er na de laatste ronde van het fietsen nog maar elf atleten over en moest ook Skrabanja een gat laten vallen. Bij ingang van de laatste ronde keek Schoens op tegen achterstand van 1:48 minuut. Skrabanja kwam alleen te fietsen rond een 44e plek (+2:41).

Eenmaal aangekomen in de tweede wissel was dit gat voor beide atleten nog wat groter geworden. Schoens zette als 26e dame haar helm af (+2:29) en Skrabanja begon het looponderdeel buiten de top veertig op ruim vier minuten afstand van de eerste dame.

Inhaalmanoeuvre van Gomez Islinger

Voorin het veld maakte de Zwitserse Derron duidelijk dat ze haar zinnen had gezet op een overwinning. Lange tijd bleef de atlete op kop lopen, maar met de finish in zicht haalde de Duitse Gomez Islinger haar dankzij een indrukwekkende sprint toch nog in. Zo was het uiteindelijk Gomez Islinger die de gouden medaille claimde. Derron werd net achter haar tweede en met Steinhauser was het podium compleet. Tijdens het lopen moest Schoens nog een aantal atleten aan zich voorbij laten gaan en zo kwam ze uiteindelijk als 34e over de finish. Skrabanja werd 42e.