De Zwift Pro Tri Series is een leuk alternatief nu er tijdens de coronacrisis geen echte triatlonwedstrijden zijn, maar na de tweede race woensdag plaatsen verschillende triatleten vraagtekens bij de enorm hoge wattages die sommige atleten wegtrappen. Ook de Belgische triatleten Marten Van Riel, Seppe Odeyn en Pieter Heemeryck uitten hun kritiek. Ondertussen neemt Zwift maatregelen. Zo werden maar liefst negen atleten uit de uitslagenlijst van de tweede race geschrapt.

In de slotfase van de beklimmingen van Box Hill op het virtuele parcours van Londen werden er wattages per kilogram gereden die de wenkbrauwen serieus deden fronsen. ,,Als ze deze wattages in het echt ook halen, dan kan ik beter met pensioen,” reageerde Heemeryck op social media met een kwinkslag, maar hij sloeg wel de spijker op de kop.

‘Meer dan helft heeft geen correcte setup’
Van Riel nam zelf deel aan de race en zette ook wat vraagtekens bij de hoge wattages. ,,Ik denk dat meer dan de helft van de top tien geen correcte setup met powermeter, smart trainer en/of gewicht heeft,” reageert de atleet. ,,Dat is een beetje spijtig want het is een hele leuke race serie, maar zo gaan er veel atleten afhaken.”

Toch gelooft hij dus wel in het concept. ,,Uiteindelijk zijn er nog altijd enkele variabelen in e-racing, die ze niet snel gaan wegkrijgen. Denk aan de kalibratie van je weegschaal, powermeters die hoger uitvallen etc. Ik zou het wel cool vinden als ze fietsen op Zwift als e-sport echt van de grond krijgen; niet dat ik er echt goed in zou zijn, want die Zwift pro’s zijn extreem explosief”, lacht Van Riel. ,,Maar momenteel is er echt nog veel werk aan de winkel”, gaat hij verder. ,,Vooral omdat al de regulatie van regels, resultaten en livetiming om en rond de races momenteel niet eens via het Zwift platform zelf lopen, maar via een externe website.”

‘Zwift gaat er iets aan doen’
Odeyn is een beetje de wegkapitein van het groepje Belgische e-sports atleten. Ook hij vreest dat renners gaan afhaken, maar Odeyn kreeg te horen dat Zwift het probleem aan het aanpakken is. ,,Ook ik zette vraagtekens bij sommige waardes in de kopgroep. Ik zal mijn best moeten doen om de E-hammers (het Belgische team, red.) weer te motiveren voor de volgende race, al hoorde ik van Zwift dat ze het probleem erkennen en er iets aan gaan doen.”

Zwift komt met A- en B-reeks
Ondertussen schrapte Zwift flink wat triatleten met dubieuze waarden uit de uitslag. ,,Zo ben ik nog negen plaatsen gestegen in de uitslag,” lacht Odeyn. ,,Zelfs Johnny Brownlee en winnaar Sam Laidlow hebben ze uit de uitslag gegooid.” Maar ondertussen neemt Zwift actie. Er komt een A en B groep. In de A-groep starten in de derde race woensdag alleen de triatleten uit de top-50 van de PTO en de WTS, of op uitnodiging. De rest start in de B-reeks. Je kan promoveren van B naar A als je goed eindigt en je geloofwaardigheid qua vermogens en gewicht kan bewijzen,” legt hij uit.

Derde race
Vandaag vond de derde wedstrijd plaats in het virtuele City-criterium. Sophie Coldwell en Antony Costes legden de dertien korte rondjes het snelste af in de A-serie en schreven daarmee de winst op hun naam.