Aankomende zaterdag – morgen dus – start Martijn Dekker als enige Nederlandse pro in het Italiaanse Cervia aan Ironman Emilia-Romanga. Dekker heeft goed naar de race toe kunnen werken: ,,Ik ben goed voorbereid, ik voel me sterk en ben fit.”

Ironman Emilia-Romanga is de laatste wedstrijd in een seizoen dat voor Dekker niet helemaal zo lekker liep als hij wilde. ,,Ironman Lanzarote was voor mij het eerste grote doel van het jaar. Met een Long Distance weet je eigenlijk dat de Middle Distances die je ervoor en erna doet, niet je beste zullen zijn. Toen Ironman Lanzarote niet goed ging en de Middle Distances er omheen ook niet, baalde ik wel een beetje. Dat had ik liever anders gezien. Maar ik heb nu alles gedaan wat ik moet doen en ben er klaar voor.” Eerder liet hij ons ook al weten alles te doen om in Italië goed aan de start te verschijnen.

Het is momenteel warm in Cervia, maar dat is voor Dekker geen extra uitdaging. ,,Ik heb niet zo’n problemen met hoge temperaturen. In de hete periode in Nederland heb ik vooral op het heetste moment van de dag getraind. Dit was aan het begin wel even wennen, je moet dan vooral je vochtbalans goed bijhouden. Het was tijdens het lopen in de hitte vooral heel prettig dat mijn vriendin mee kon met de fiets met een mandje met alle drank en voeding. Dankzij testen weet ik dat ik onder warme omstandigheden toch nog mijn lichaamstemperatuur laag kan houden.” 

Door de warme omstandigheden in Italië is de watertemperatuur maar liefst zo’n 25 graden. Naar alle waarschijnlijkheid zal er dus zonder wetsuit gezwommen worden. ,,Ik vind dat alleen maar prettig. Hierdoor hebben de mindere zwemmers geen voordeel van het zwemmen met wetsuit. Het water was vandaag heel vlak (twee dagen voor de race, red.), maar ik hoop dat er tijdens de race zoveel mogelijk golven zijn. Dat werkt in mijn voordeel.” Er moeten morgen twee lussen gezwommen worden, waartussen een ‘Australian exit’ zit. ,,Dat is natuurlijk altijd spectaculair voor het publiek, maar ook handig voor mij om te zien waar ik mij in het deelnemersveld bevind.” Dekker weet altijd goed tegen wie hij aan het racen is: ,,Ik kijk altijd wel op de startlijst wie er mee doet en daar stel ik mijn wedstrijd een beetje op af, al moet je bij een Long Distance je eigen race racen. Toch is het handig om te weten wie de snelle zwemmers en fietsers zijn.” 

De eerste wissel zal waarschijnlijk niet de snelste wissel uit de carrière van Dekker worden: ,,De wisselzone is echt ontzettend lang. Vanaf het zwemmen tot aan de mountline is het zeker één kilometer lopen. Ik hoop dat mijn fiets aan het einde staat, dan hoef ik niet zo ver met de fiets te lopen, al is dat natuurlijk voor iedereen hetzelfde.”

Het fietsparcours bestaat uit twee rondes van 90 kilometer over de vlaktes van de regio Emilia-Romagna. ,,Ik heb het fietsparcours al verkend. Het parcours is niet heel spectaculair: voornamelijk rechtdoor over grote wegen. Aan het einde van de lus zit een klimmetje, al stelt deze niet zo veel voor. Per ronde zijn er slechts 300, 400 hoogtemeters, waardoor het een rap parcours is. Er kan echter wel veel wind staan, maar ook dat is dan voor iedereen hetzelfde.” 

(de tekst gaat verder onder de foto)

‘Train like you race’: een duurloop in wedstrijdpak (Foto: Martijn Dekker)

De afsluitende marathon voert viermaal door het centrum van Cervia. ,,Het is een leuk rondje voor het publiek. Ik probeer het lopen altijd in stukjes op te delen en het mooie van dit rondje is dat ik de mensen die met me zijn meegereisd drie keer per ronde kan zien. Hierdoor kan ik nog makkelijker van punt naar punt lopen.” Dekker heeft zich tijdens het trainen goed voorbereid op het looponderdeel: ,,Ik heb getraind met racevoeding en een aantal lange duurlopen in mijn wedstrijdpak gelopen. Doordat mijn vriendin tijdens de duurlopen met de fiets meereed, heb ik goed kunnen testen hoeveel drank ik tijdens het lopen aan kan. Het is natuurlijk een beetje gek om tijdens een wedstrijd één liter per uur te drinken, terwijl je in de training maar aan 250 milliliter per uur komt.” 

De race start zaterdag om 7:30 voor de pro mannen, waarna de pro vrouwen vijf minuten en de Age Groupers tien minuten later van start gaan.