Wanneer je eenmaal je eerste triathlon hebt volbracht, is de kans groot dat het niet bij deze ene keer blijft. Besmet met het triathlon-virus ga je al snel op zoek naar een nieuwe uitdaging om uiteindelijk vanzelf een keer een Long Distance te volbrengen. Herkenbaar?

Uit onderzoek van Performance in Mind blijkt dat het risico op een sportverslaving onder duuratleten groot is. Met name triatleten, met een risico van 46,1 procent, scoren hoog. Ook onder hardlopers (44,3 procent) en wielrenners (39,6 procent) is de kans groot om verslaafd te raken. Duuratleten die gebruik maken van apps om hun prestaties te tracken en via social media hun prestaties delen, lopen een nog groter risico. Het vergelijken van prestaties kan motiverend zijn, maar ook juist stress opleveren.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het risico op een sportverslaving tevens samenhangt met de afstand van de triathlons waarvoor getraind wordt. Hoe meer trainingsuren worden gemaakt, hoe groter het risico om verslaafd te raken. Dat betekent dat triatleten die voor een halve of hele triathlon trainen eerder een sportverslaving ontwikkelen dan triatleten die aan het trainen zijn voor bijvoorbeeld een 1/8e of 1/16’e.

Voor het onderzoek werden 255 recreatieve duuratleten (zwemmers, wielrenners, hardlopers en triatleten) in de leeftijd van 19 tot 41 ondervraagd. Gemiddeld trainden de atleten zo’n 10 uur per week. 46 procent van de ondervraagde triatleten bleek een verhoogde kans op een sportverslaving te hebben.

Verslavingschecklist

  • Mijn trainingen zijn ongelooflijk belangrijk voor me
  • Ik heb het aantal trainingen dat ik doe verhoogd
  • Ik train om mijn humeur te verbeteren
  • Ik vind het erg als ik niet kan trainen
  • Ik voel me schuldig als ik niet kan trainen
  • Wanneer ik een tijdje stop met trainen, pak ik het altijd weer op en vaak met een hogere intensiteit
  • Sport geeft mijn leven een doel en zorgt ervoor dat ik mezelf niet nutteloos voel
  • Sport heeft gezorgd voor conflicten met vrienden, familie of op het werk

Herken je jezelf in opvallend veel van de bovenstaande punten, dan ben je mogelijkerwijs verslaafd aan triathlon – een van de betere verslavingen als je het ons vraagt.