Vanaf begin tot eind waren de Franse Mathilde Gautier en de Spaanse Anna Godoy Contreras aan elkaar gewaagd – vandaag – tijdens de ETU Cup in Barcelona. Het was uiteindelijk Gautier die na een spannende eindsprint aan het langste eind trok. De dames noteerden met 1:00:43 dan ook exact dezelfde finishtijd. Dertien seconden later passeerde de Mexicaanse Michelle Flipo, die het met name op het looponderdeel verloor, de streep als derde.

In 10:35 minuut werkte de Australische Natalie van Coevorden als eerste het zwemonderdeel af. Gautier en Contreras volgden in een groepje op drie seconden daarachter. In 30:14 legde de uiteindelijke winnares – Gautier – het twintig kilometer lange fietsonderdeel nét iets sneller af dan de Spaanse Contreras. Bij aanvang van het lopen barstte de strijd los in een groepje van vijf dames, waarbij Gautier samen met Flipo genoot van een kleine voorsprong van drie seconden op Contreras. De rest van het veld bevond zich op dit punt al op een ruime minuut achterstand.

Terwijl de Franse haar voorsprong na het fietsen wist vast te houden, verloor Flipo terrein en zo zag Contreras kans om naar de tweede plek toe te lopen en zelfs bijna Gautier van haar titel te ontnemen. In dat laatste slaagde de Spaanse niet en zo was het dan toch Gautier die – na een afsluitend looponderdeel van 17:56 minuut op de vijf kilometer – zegevierde.