Het werd een gemakkelijke zege voor de Zuid-Afrikaanse Matt Trautman, gisteren tijdens Ironman 70.3 South Africa. Na 3:47:25 uur kwam hij als eerste over de streep om voor een vijfde keer deze overwinning op zijn naam te schrijven. Gezien de coronamaatregelen kon hij echter op weinig concurrentie rekenen en dat zorgde ervoor dat Trautman zich zonder al teveel moeite richting het goud racete.

Al na het zwemmen ging de winnaar van Challenge Almere-Amsterdam 2019 aan de leiding. Na 19:42 minuut klom hij als eerste aan wal, nauw gevolgd door de eveneens Zuid-Afrikaanse Cameron MacNair. Tijdens het fietsonderdeel reed Trautman er sterk vandoor. In het eerste deel van het fietsen, dat een pittige en lange klim kent, vergrootte Trautman zijn voorsprong tot een dikke drie minuten. In de afdaling telde hij daar nog twee minuten bij op en zo wisselde hij met een voorsprong van 5:18 minuut op MacNair – die nog altijd tweede lag – naar het lopen.

Met een halve marathon van 1:17:23 uur maakte de atleet het af in het Zuid-Afrikaanse East London. Na 3:47 uur stopte hij de klok en daarmee bleef hij onder andere de Zuid-Afrikaanse James McCallum voor, die tweede werd (+6:50). Met de eveneens Zuid-Afrikaanse Michael Ferreira was het podium compleet (+7:26).

Vrouwenrace

Daar waar er bij de mannen al weinig grote namen aan de start stonden, op Trautman na, was het bij de dames helemaal een uitgedunde race. Slechts twee pro dames gingen de strijd met elkaar aan tijdens Ironman 70.3 South Africa. Het was de Zuid-Afrikaanse Natia van Heerden die aan het langste eind trok en de winst veiligstelde na 4:19:55 uur. Ze bleef de tweede dame – de eveneens Zuid-Afrikaanse Mariella Sawyer – ruim zeven minuten voor.