De Amerikaanse Matthew Hanson en de eveneens Amerikaanse Skye Moench waren vandaag ongenaakbaar tijdens het Ironman Noord-Amerikaans Kampioenschap in Des Moines. Zowel de mannen- als vrouwenrace kende weinig spanning. Zo lag Moench bijna 20 minuten voor op de tweede dame. Hanson kreeg iets meer dreiging van achter, maar ook hij genoot bij de finish nog een buffer van 2:39 minuut.

Mannenrace

Na 48:54 minuut kwam de Amerikaanse Timothy O’Donnell als eerste uit het water, nauw gevolgd door de Zweedse Jesper Svensson. Op 1:37 minuut afstand bevond de Braziliaanse Andre Lopes zich op een derde plek, waarna Hanson als vierde richting zijn fiets mocht (+2:49). Op de fiets vormde zich een kopgroep van vier: Svensson, O’Donnell, Lopes en Hanson. Voor de rest van het veld liep de achterstand hard op, zo lag het viertal na 80 kilometer zo’n negen minuten voor op de vijfde man: de Argentijnse Luciano Taccone.

In het tweede deel van het fietsen waaide Lopes af van het groepje. Dat leek vooral te komen door het tempo dat Hanson er op kop oplegde, want vlak voor T2 moesten ook O’Donnell en Svensson hem laten gaan. Hanson hing als eerste zijn fiets terug in de rekken, O’Donnell mocht als tweede het loopparcours op (+0:24) en Svensson als derde (+0:38).

Tijdens de marathon liep Hanson langzaam maar zeker steeds verder weg bij zijn achtervolgers. Met een halve marathon in de benen lag hij zo’n vijf minuten voor op O’Donnell en zeven minuten op Lopes. Terwijl O’Donnell het zwaar begon te krijgen, liet Lopes zien dat hij er nog op gebrand was terug naar voren te lopen. Aan Hanson viel echter niet meer te tippen. Zo was het alsnog Hanson die zegevierde, Lopes moest 2:39 minuut later genoegen nemen met zilver en het brons was voor O’Donnell (+13:19).

Vrouwenrace

Het enige moment waarop Moench niet voorop in de race lag, was na het zwemonderdeel. De atlete moest op dat moment de Amerikaanse Britt Vocke nog voor zich dulden, die net twee seconden eerder uit het water mocht. Op de fiets reed Moench direct snel naar voren. Na ongeveer 100 kilometer lag de atlete al bijna een kwartier voor op de Canadese Jen Annett, die vanaf een tweede positie de achtervolging had ingezet.

Tijdens de marathon zette Moench voort waarmee ze was begonnen. Zo verdween de atlete al snel totaal uit beeld voor de dames achter haar. Na 8:51:44 uur pakte ze de zege. Annett liep op het moment van schrijven tweede (+19:18) en de Amerikaanse Kelly Fillnow lag derde (+27:59).