Op 28 augustus moest Matthieu Bonne na 44 kilometer zwemmen zijn eerste poging onderbreken toen een hevige storm de kop op stak, maar twee weken later slaagde de triatleet er dan toch in om als eerste mens ooit de volledige Belgische kustlijn af te zwemmen. Bonne begon zijn 65 kilometer lange zwemtocht voor de kust van De Panne, op de grens tussen Frankrijk en België. Voor de kust van Knokke-Heist, ter hoogte van de grens met Nederland, zette hij maandagmiddag net binnen de 24 uur weer voet aan wal. Deze extreme uitdaging leverde ook nog eens een mooie bijdrage op voor de stichting Make-A-Wish.

De uitdaging mocht dan wel extreem zijn, Bonne is wel wat gewend: eerder zwom de atleet al eens het Kanaal over en ook voltooide de Belg twee Long Distance triathlons. Maar wat deze solo zwemtocht betreft, onafgebroken in zee, ging nog niemand hem ooit voor. Bonne deed 23:19:58 uur over de 64 kilometer. Dit keer gelukkig in beter weersomstandigheden dan bij zijn eerste poging. Het leverde hem een gemiddelde snelheid van 2,8 kilometer per uur op; een tempo waar menig Long Distance triatleet jaloers op zal zijn. Om dit flinke tempo bijna 24 uur lang vast te houden, is allerminst indrukwekkend te noemen.

(tekst gaat verder onder foto)

De route die Bonne zwom. (Foto: Facebook)

‘Een donkere tunnel, geen licht, enkel dat van de boot’

Het lastigste gedeelte – volgens zijn crew – was het traject langs Bredene, wat Bonne in het donker af moest afleggen. Van de zestien uur die de atleet zwom, moest hij elf uur tegen de stroom in zwemmen. ,,Het is niet alleen fysiek zwaar, maar ook mentaal een echt opgave. Het stuk tussen Bredene en De Haan was een donkere tunnel, geen licht, enkel dat van de boot. Niemand te zien, enkel de boot crew”, klonk het.

Bonne koppelde dit keer een goed doel aan zijn recordpoging. Met zijn geslaagde Belgian Coast Swim zamelde de Belg geld in voor Make-A-Wish. Het goede doel steunen kan nog altijd via rekeningnummer BE32 9733 9392 3502 met vermelding: Belgian Coast Swim 2020.