Ook al beleefde Maya Kingma afgelopen weekend nog een moeizame WTCS Cagliari – de Nederlandse topatlete werd geplaagd door een astma-aanval waardoor ze tijdens het lopen veel tijd en posities verloor – geldt ze uiteraard nog steeds als één van de grootste favorieten voor het Europees Kampioenschap OD dat zondag in Madrid wordt gehouden.

Bij de elite vrouwen gaan daarnaast Barbara de Koning en Marit van den Berg van start, maar de meeste ogen zijn uiteraard gericht op Kingma. Zij gaat van start met startnummer drie en heeft in dat opzicht alleen de Spaanse Miriam Casillas Garcia en Duitse Annika Koch voor zich. Ook vrouwen als Lisa Tertsch, Kate Waugh en Jeanne Lehair worden veelvuldig genoemd als mogelijke titelkandidaten.

Bij de mannen heeft Nederland geen uitgesproken titelkandidaten, maar wordt er vooral gekeken naar de Hongaar Csongor Lehmann, de Duitser Jonas Schomburg, de Spanjaard Antonio Serrat Seoane en de Brit Jonathan Brownlee. Nederlanders vinden we terug in de vorm van Donald Hillebregt en Mitch Kolkman.

De race in en rondom het stadspark Casa de Campo gaat over 1500 meter zwemmen, 39.5 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. De vrouwen starten zondag 4 juni om 11:15 uur en de mannen om 13:30 uur.

Een dag eerder vinden de para-races plaats. Namens Nederland staan onder andere Jetze Plat, Geert Schipper, Maurits Morsink, Nico van der Burgt, Margret IJdema, Sanne Koopman en Sander Koomen van start.