Maya Kingma speelde zojuist een prominente rol tijdens de WTCS Hamburg. Tijdens het zwemmen draaide ze prima mee, op de fiets bepaalde ze grotendeels het tempo, maar het looptempo van de snelste dames bleek vandaag net te hoog voor haar gegrepen. Ook al begon ze nog als eerste aan die afsluiteinde vijf kilometer hardlopen; uiteindelijk verloor ze vooral in de eerste helft van de run iets teveel. In de tweede helft maakte ze weer veel goed en zo werd Kingma ijzersterk zevende op 29 seconden van winnares Flora Duffy. Rachel Klamer werd uiteindelijk vijftiende.

De start van de race was enigszins opvallend, want toen er gestart mocht worden, bleven een aantal dames een paar seconden op het ponton staan, overigens om onduidelijke redenen. Het was in ieder geval de Braziliaanse Vittoria Lopes die het tempo er meteen flink oplegde in het water en dat deed verschillende dames pijn; het veld scheurde direct uit elkaar. Nog voor de 750 meter zwemmen erop zat nam de Amerikaanse Summer Rappaport de leiding over en uiteindelijk kwam zij na 9:35 minuut uit het water, met Lopes in haar voeten en daarna ook de andere dames in een lang lint. Kingma hield uitstekend aansluiting in het water, want kwam na vijftiende op het droge en had toen 14 seconden achterstand. Klamer beleefde een moeizamer zwemonderdeel, want keerde als 33e terug en had toen 39 seconden achterstand. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Maya Kingma voor de start. (Foto: 3athlon.nl)

Op de fiets ontstond een kopgroep van acht dames, met daarin Flora Duffy – die een penalty van tien seconden kreeg omdat ze haar spullen niet in de box gooide – en Taylor Spivey als grootste favorieten. Maya Kingma volgde in een achtervolgend groepje en moest alles op alles zetten om het gaatje naar voren – dat slechts zeven seconden bedroeg in de eerste kilometers op de fiets – te dichten. Ze zag zich onder andere omringd door onder andere Beth Potter, Laura Lindemann en ook Rappaport.  Dat betaalde zich dan ook al snel uit, want in de tweede van zes fietsrondes sloot de groep van Kingma aan bij de kop van de wedstrijd. 

Terwijl de achtervolgende groep met Klamer keihard moest werken om de achterstand niet te groot te laten worden, waren het vooraan vooral Kingma en later ook Duffy die het tempo hoog hielden. In de voorlaatste fietsronde probeerde Duffy zelfs weg te rijden, maar Kingma was alert en reed ogenschijnlijk makkelijk terug naar de Olympisch Kampioene en niet veel later sloot ook de rest van de kopgroep weer aan. Ondertussen liep de achterstand van Klamer’s groep op tot een kleine minuut.

Kingma leidde de kopgroep T2 in en vertrok de wisselzone – na een zeer goede wissel – ook weer als eerste. In de wetenschap dat Duffy ook nog een tien seconden penalty had uit te zitten, lag de Nederlandse topatlete in zeer goede positie. Ook al had ze een gaatje van een paar seconden, was het de Hongaarse Zsanett Bragmayer die al snel langszij kwam en zo was de openingsfase van de run meteen een spannende.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kingma leidt de kopgroep de wisselzone in. (foto: 3athlon.nl)

Vanaf dat punt kreeg Kingma het duidelijk lastiger met het looptempo, want ze zag verschillende dames langszij komen, maar bleef strijden om de aansluiting te houden. Ondertussen liep Duffy naar voren en ook Potter bleek weer eens sterk tijdens de run. Het was Duffy die na 2.5 kilometer – halverwege dus – haar penalty uitzat en zo begon Potter met zes seconden voorsprong aan de laatste loopronde. Kingma volgde als elfde op negentien seconden. Rachel Klamer liep 21e op 49 seconden.

In de laatste loopronde van 2.5 kilometer sloeg Duffy pas echt toe. Op volle snelheid achterhaalde ze Potter en ze twijfelde niet; ze ging erop en erover, maar moest wel strijden voor iedere meter voorsprong. Daar slaagde Duffy goed in en zo won de atlete uit Bermuda de race na 58:37. Potter volgde op zes seconden en het brons ging naar een zeer sterk lopende Lisa Tertsch uit Duitsland. Zij kwam na zestien seconden over de streep.

Kingma herpakte zich in de laatste kilometers en werd zeer sterk zevende, op slechts 30 seconden van Duffy. Klamer werd vijftiende op één minuut.

Een verslag van de mannenrace vind je hier.

Flora Duffy pakt de winst. (Foto: 3athlon.nl)