Maya Kingma keert na een lastig seizoen terug met een top tien positie tijdens de World Triathlon Championship Series in Cagliari. De atlete fietste sterk mee in de kopgroep, begon als eerste aan het lopen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een negende plaats. De wedstrijd werd gewonnen door een oppermachtige Georgia Taylor-Brown. De Engelse liep de laatste kilometers alleen op kop en genoot een ruime voorsprong op de Franse Emma Lombardi, die tweede werd (+0:12). Met de Amerikaanse Taylor Knibb was het podium compleet (+0:16). Barbara de Koning beleefde een ‘tough day at the office’ en finishte als 39e.

Na een landgang halverwege het zwemonderdeel liet Kingma zien goed voorin de groep te liggen; samen met onder andere de Braziliaanse Vitoria Lopes, de Franse Cassandre Beaugrand en de Amerikaanse Summer Rappaport. Echter waren er tot dan toe in het water nog geen grote gaten geslagen en dus lag vrijwel iedereen er nog goed bij. Tijdens het tweede deel van het zwemmen werd het veld langzaam maar zeker verder uit elkaar en op een lint getrokken. Bij aankomst in T1 lag Kingma op een vierde positie, waarna ze op de fiets de kop opzocht en de aanval inzette. Barbara de Koning wisselde als 24e (+0:16) en gezien het harde werk dat er voorin het veld – onder andere dus door Kingma – werd geleverd, miste zij de aansluiting met de kopgroep.

Daar waar Kingma waarschijnlijk hoopte een zo klein mogelijke kopgroep over te houden na het zwemonderdeel, genoten ruim twintig atleten na de eerste fietsronde een plekje in die eerste groep. De Koning – in de tweede groep – zag haar achterstand na de eerste ronde oplopen naar 27 seconden. Dat er hard en slim werd gereden voorin de kopgroep was te zien aan de enkele atleet die gedurende de race nog afwaaide. Toch was het niet hard genoeg om een paar sterke atleten die van achter kwamen af te houden, want een groepje van vijf – met daarin onder andere Knibb – kwam steeds dichter bij en sloot na drie fietsrondes uiteindelijk aan.

Knibb liet het daar nog niet bij zitten en vervolgde haar aanval door in de kopgroep meteen het tempo te bepalen. Het zorgde ervoor dat de eerste groep in tweeën brak, waarbij Kingma gelukkig een positie aan de goede kant genoot. De kopgroep van nu elf atleten reed in één ronde al ruim 40 seconden bij de achtervolgers vandaan. Die voorsprong liep in de laatste rondjes uit tot ruim anderhalve minuut.

Na een snelle wissel was het Kingma die als eerste het parcours bestormde. De Koning mocht na het fietsen als 40e aan het lopen beginnen (+4:52). Kingma werd tijdens het lopen snel ingehaald en zo kwamen na een paar honderd meter Knibb, Taylor-Brown en Lombardi samen op kop te liggen. Daarachter kwam de Spaanse Miriam Casillas Garcia op een vierde plaats te lopen. In de eerste 2500 meter zakte Kingma terug naar een elfde plaats (+0:25).

Op kop moest Knibb Lombardi en Taylor-Brown met nog zo’n 3000 meter te gaan laten lopen. Zo brandde de strijd om de winst los tussen Taylor-Brown en Lombardi. Het duurde niet lang voordat ook Lombardi moest lossen en zo bleef Taylor-Brown alleen over. Toen de atlete eenmaal alleen liep werd het gat snel groter. Het was uiteindelijk dan ook Taylor-Brown die zegevierde, Lombardi die tweede werd en met uberbiker Knibb was het podium compleet. Kingma liep terug naar een nette negende plaats (+1:29) en De Koning passeerde de streep als 39e (+7:26).