Op moment van schrijven, woensdagochtend, stapt Maya Kingma het vliegtuig in. Eerste halte Londen, daarna doorvliegen naar Tokyo om vervolgens nog een laatste vlucht richting het Japanse Miyazaki te pakken. Daar staat ze, na een rustperiode en vervolgens pittig trainingsblok, aan de start van een World Cup. ,,Ik heb de afgelopen weken weer wat stappen gezet, dus we gaan kijken hoe het loopt. Mijn doel is in ieder geval om punten te halen.”

De meest ideale voorbereiding op de race had Kingma overigens niet. In ieder geval niet qua reisschema. In Miyazaki is het negen uur later, maar toch vliegt de triatlete er pas vandaag heen. Wegens een aantal redenen kon dat niet eerder. ,,Maar op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Het is inderdaad niet de beste manier, maar aan de andere kant is het wel zo dat als je gewoon genoeg slaapt, dat nauwelijks effect heeft op de race. Kijk, als het nou een Ironman was geweest, was dat anders. Maar we doen een OD, racen hooguit twee uur. Dat komt gewoon goed.”

Tegen de reis zag Kingma aanvankelijk niet op, maar bij het inchecken kreeg ze wel even een tegenslag te verwerken. Als ze later vandaag op Tokyo aankomt, was er namelijk geen mogelijkheid om rechtstreeks ‘door te checken’. Dat betekent dat ze haar bagage moet ophalen, uitchecken, vervolgens weer door alle douane-checks moet en opnieuw moet inchecken. ,,En daar heb ik minder dan tweeënhalf uur voor. Nou, ik laat het maar gewoon op me afkomen. Ik heb het toch niet in de hand.”

Zin om te racen heeft Kingma in ieder geval wel. Ze sloot het seizoen halverwege september af met een uitstekende 28e plaats op het WK, nam toen rust, had vervolgens een mooi trainingsblok en plakt er nu nog een ‘toetje’ aan vast. ,,Dit is geen piekwedstrijd, maar ik heb na het WK wel heel veel vertrouwen dat ik op de goede weg ben. Dat vertrouwen heb je ook nodig. En het is fijn om te weten dat ik de afgelopen weken stappen heb gemaakt. Ik heb voor mijn doen meer gelopen, heb een aantal mooie duurritten op de fiets gemaakt en met zwemmen heb ik de puntjes op de ‘i’ gezet.”

Los van het feit dat Kingma uiteraard goed hoopt te presteren en kwalificatiepunten wil verdienen, is dat niet het belangrijkste. ,,Er volgend jaar weer staan is belangrijker. Echte spanning heb ik nu ook niet. Dat zou ook niet gezond zijn, denk ik. Na deze race heb ik in ieder geval weer een rustblok gepland en kan ik nog even rustig aan doen. Aan de ene kant vind ik dat lekker, maar soms vind ik het ook wel lastig om niet te trainen. Als het mooi weer is bijvoorbeeld, of als ik het zwembad zie. Ja, dan kriebelt het wel om zelf ook weer iets te doen. Gelukkig weet ik hoe belangrijk het is om je rust te pakken en dat niet te verwaarlozen.”

Naast Kingma staan ook Rani Skrabanja en Lotte Wilms zaterdag namens Nederland aan de start. Bij de heren staan Donald Hillebregt en Menno Koolhaas op de startlijst.