Het was even geleden dat we Yvonne van Vlerken in actie zagen op een Middle Distance, maar gisteren was het dan weer eens zover: ze stond aan de start van Challenge Walchsee. Mechanische pech gooide echter roet in het eten van de Nederlandse, waardoor ze uiteindelijk al vroeg in de wedstrijd moest uitstappen. ,,Zó balen. Het is sinds heel lang dat ik materiaalpech heb gehad.”

Het noodlot sloeg na ongeveer 25 kilometer toe voor Van Vlerken. ,,Ik stond op het punt Julia Gajer in te halen en de derde positie over te nemen, maar toen vloog mijn ketting eraf. Hij zat helemaal klem. Na vijf minuten – en een hele ‘zwarte’ Yvonne – zat alles weer goed, maar blokkeerde mijn versnelling. Ik kon alleen nog in het zwaarste verzet rijden. Dat gaat op een parcours als dit helaas niet.”

Van Vlerken stapte toen dus uit de race, maar het lukte haar wel om uiteindelijk een mooie dag te beleven. ,,Ik heb de hele dag langs het parcours gestaan om atleten aan te moedigen. Twee van mijn atleten (Van Vlerken houdt zich tegenwoordig intensief bezig met het coachen en begeleiden van atleten, red.), Petra en Anja, stonden mooi op het podium in hun Age Group. Zij hebben de dag voor mij helemaal goedgemaakt.”

De pro race bij de vrouwen werd overigens gewonnen door de Tsjechische Radka Kahlefeldt. Zij finishte in een tijd van 4:19:45. Emma Pallant pakte het zilver in een tijd van 4:21:33 en Svenja Thoes het brons na 4:26:45. ,,Ik heb Challenge Walchsee viermaal gewonnen”, blikt Van Vlerken nog terug. ,,Gisteren ging het echt goed en tot 25 kilometer fietsen werd het gat naar voren, naar Radka en Emma, steeds kleiner. Ik was positief verrast dat ik zo dicht op die dames zat. Gewonnen had ik denk ik niet, maar een podium had er zeker in gezeten.”

Bij de mannen ging de winst naar Maurice Clavel. Hij finishte in een tijd van 3:50:38. Frederic Funk werd tweede in een tijd van 3:53:07 en het brons ging naar Boris Stein die na 3:59:10 over de streep kwam.