Twintig jaar presteerde ze op de toppen van haar kunnen. Deed ze mee op het hoogste niveau binnen de triathlonwereld. Stond ze vaker dan wie ook aan de start van grote races en hield ze nauwelijks rustperiodes. Tot de afgelopen winter, toen Yvonne van Vlerken – deels gedwongen door vermoeidheid – besloot een paar maanden rustiger aan te doen. ,,Als dank je wel aan mijn lichaam. Dat lichaam heeft zoveel voor me gedaan: ik krijg een brok in mijn keel als ik daar op terugkijk.”

Rust dus. Het is iets dat eigenlijk niet in het woordenboek van Van Vlerken voorkomt. En daarbij komen ook hele andere dingen kijken. Twaalf uur slapen op een dag, meer huishoudelijke taken, lekker ontspannen in de sauna. Maar inmiddels traint Van Vlerken weer intensiever en heeft ze zelfs haar eerste race van het seizoen, Challenge Cancun in Mexico, uitgekozen. ,,De afgelopen weken heb ik wel weer meer omvang gemaakt. Nog wel zonder intensiteit, zodat ik lekker blijf herstellen. Ik ben een heel nieuw mens. Vorige week heb ik voor het eerst weer wat intensieve runs gedaan. De eerste keer schrok ik van mijn tempo: dat was helemaal verdwenen. Echt drama. Maar, tot mijn eigen verbazing heeft mijn lichaam blijkbaar een goed geheugen. Na een derde snelheidstraining liep ik alweer een mooi tempo. Na afloop wel spierpijn, maar eigenlijk was dat zalig. Normaal heb ik dat nooit.”

Zoals eerder vermeld richt Van Vlerken zich aankomend seizoen volledig op de halve en soms zelfs kortere afstanden. ,,Dat betekent ook dat ik veel meer vrije tijd heb. Lange ritten op de fiets hoef ik niet te doen, dus dat is wel eens fijn. In 2020 richt ik me dan op het WK Long Distance in Almere.”

Van Vlerken als coach

Maar dan dus die extra vrije tijd. Van Vlerken gaat niet achter de geraniums zitten, maar start vanaf maart met het coachen van atleten. ,,Daarvan heb ik altijd gezegd dat ik het niet wilde. Als ik iets doe, wil ik dat ook goed doen. En aangezien ik altijd volle bak voor mijn profcarriere ben gegaan, was de keuze snel gemaakt. Nu wordt dat anders. Ik ben nu alles aan het opzetten en vanaf maart ga ik maximaal vijftien atleten begeleiden in het behalen van hun doelen. Online, maar ik zal ook per mail en telefoon bereikbaar zijn. Lijkt me hartstikke leuk om te doen. Vergeet niet dat ik in 2007, toen ik Challenge Roth won, ook al jaren werkzaam was in de sportschool en als sportmasseuse. Ik vind het heerlijk om mensen te helpen en direct, persoonlijk contact te hebben.”

Van Vlerken wordt in haar traject als coach overigens ondersteund door voormalig Wereldkampioen Siri Lindley. De Amerikaanse is coach bij ‘Team Sirius Tri Club’. ,,Zij doet dit al heel lang en heel succesvol. Zij zal met mij meekijken als ik onzeker ben. Binnenkort kom ik ook een weekje naar Nederland om bij Guido Vroemen een cursus in TrainingPeaks te nemen. Dat programma gebruik ik zelf al heel wat jaren, maar in details kan ik nog heel wat van Guido leren.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Yvonne van Vlerken gaat zich ook richten op het coachen van atleten. (Foto: aangeleverd)

Op 17 februari neemt Yvonne van Vlerken in ieder geval vast een voorschot. Dan gaat ze op Lanzarote, gedurende een volledige dag, een workshop geven aan triatleten die daar behoefte aan hebben. ,,Eerst maken we kennis met elkaar, vervolgens doen we een open water clinic op het zwemparcours van de Ironman, daarna rijden we een ronde van 70 kilometer – inclusief leuke klimmetjes en koffiepauze – en aan het einde van de dag volgt nog een uitgebreide run clinic met vele tips en tricks. Echt een hele dag en dat kost slechts 49 euro.” Aanmelden kan tot en met zaterdag 16 februari en het makkelijkst per mail: coaching@yvonnevanvlerken.eu.