De Britse ultra-triatleet Sam Boatwright heeft afgelopen weekend het wereldrecord long distance fietsen verpulverd. Hij fietste maar liefst 721 km in 24 uur tijd, wat een gemiddelde snelheid van 30 km/uur betekent. We moeten er wel bij zeggen dat het indoor op een Wattbike gebeurde, maar het blijft indrukwekkend. Voor Sam was de stunt bedoeld om geld in te zamelen voor het goede doel, maar ook als voorbereiding op zijn ‘epic triathlon’ van bijna 3000 kilometer deze zomer.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het bericht dat Boatwright op Facebook plaatste (Foto: Facebook Sam Boatwright).

Dwars door Amerika in 32 dagen

Boatwright is geen onbekende met extreme afstanden. De ultra-atleet ging in 2012 een epic running challenge aan door 50 dagen lang 50 mijl (80 km) te lopen. In 2017 fietste en liep hij dwars door Amerika, van kust tot kust, in 32 dagen door afwisselend 241 km te fietsen en 80 km te lopen.

Drie wereldrecords in één keer

Zijn grootste uitdaging volgt deze zomer in de vorm van een nooit eerder vertoonde triatlon. Boatwright wil namelijk achtereenvolgens de wereldrecords zwemmen, fietsen en lopen breken. Hij wil de 33,8 km van het Engels kanaal van Frankrijk naar Engeland zwemmen in minder dan 6u57’50. Vervolgens wil hij op de fiets van Land’s End naar John O’Groats rijden over een route van 1374 km. Hij wil daar de bestaande recordtijd van 43u25’13 breken. Hij wil tot slot dezelfde route van John O’Groats terug naar Land’s End lopen, dus opnieuw 1374 km. Als hij er in slaagt om dat in 9 dagen 2 uur en 26 minuten te doen, dan is hij de eerste atleet ter wereld die in een triatlon de drie lange afstand wereldrecords breekt.