Op Instagram plaatsen we deze week niet één, maar iedere dag een poll – telkens bestaande uit drie verschillende vragen die met elkaar te maken hebben. En dus volgt er ook iedere dag een artikel op onze website, met daarin aandacht voor jullie reacties.

Gisteren had de poll betrekking op triathlonraces. Hoeveel races doen jullie gemiddeld per jaar? Wat is de mooiste race die jullie ooit hebben gedaan? En waar laten jullie je door leiden bij het uitkiezen van een race?

(tekst gaat verder onder foto)

Het aantal races dat jullie in een jaar doen, verschilt nogal per persoon. Gemiddeld genomen gaan jullie in 9 á 10 races van start. David de Puyd liet weten zich op slechts één race te richten. Ver boven het gemiddelde zaten Stijn Jansen, Niels te Pas en Kim van ’t Verlaat, die alle drie zeiden bij zo’n twintig races aan de start te verschijnen. Tom Driessen overtreft dat nog eens met 26 races en Victor Goené liet zelfs weten te starten in 30 tot 35 races per jaar.

Bij het plannen van wedstrijden worden er allerlei afwegingen gemaakt. Of je nu één wedstrijd doet, of 35 keer aan de start verschijnt, er zullen keuzes gemaakt moeten worden. Waar laten jullie je eigenlijk door leiden bij het uitzoeken van een race?

(tekst gaat verder onder foto)

De omgeving en het parcours zijn voor de meesten de belangrijkste factoren bij het uitkiezen van een wedstrijd. Carlo Pullens laat bijvoorbeeld weten specifiek naar een ‘uitdagend parcours’ te zoeken, net als David de Puyd overigens, die een ‘lastig parcours’ uitzoekt. Eline Peterse baseert haar keuze vooral op het type water waarin gezwommen wordt – liever een meer, dan een zee” – maar neemt ook de temperatuur van de wedstrijdlocatie mee in haar overweging.

Hoewel velen zich dus door het parcours en de omgeving laten leiden, worden er ook veel praktische overwegingen gemaakt. Zo laat Jur van der Slikke weten zich hoofdzakelijk te laten leiden door zijn agenda. Planning en periodisering wordt door meerdere atleten genoemd, maar ook de reisafstand beïnvloedt de keuze van velen. Robert Sonke bekijkt de ,,afstand naar de triathlon en van de triathlon naar de omgeving” en Frank Heukels laat weten triathlons uit te kiezen die hij kan combineren met ,,een weekend weg”.

Ook de sfeer bij een wedstrijd blijkt voor velen van jullie een belangrijk punt en voor Ruben van Dijk is het specifiek “de aanwezigheid van clubgenoten” waar de keuze op wordt gebaseerd. Hoewel we het gisteren nog over geld hadden, heeft niemand laten weten zijn keuze van de kosten van een wedstrijd te laten afhangen.

(tekst gaat verder onder foto)

Tot slot vroegen we jullie naar de mooiste race die jullie ooit hebben gedaan. De halve of hele distance bij Challenge Almere-Amsterdam en Ironman Maastricht blijken voor veel van jullie favoriet en ‘Diyah.xtri’ geeft daar als reden voor dat Maastricht haar “hometown” is. Andere Nederlandse wedstrijden die genoemd werden zijn onder andere Holten (door Stijn Jansen) en de kwarttriathlon van Anna Paulowna (door Steff Overmars).

Ook de Embrunman, die wordt gezien als een van de zwaarste triathlons ter wereld, heeft bij meerdere atleten een speciaal plekje in het hart veroverd en wordt onder andere genoemd door Carlo Pullens, die bij de vorige vraag nog liet weten dat een uitdagend parcours voor hem belangrijk is. Andere populaire wedstrijden in het buitenland zijn Challenge Mallorca en Ironman Lanzarote. Natuurlijk ontbreekt ook Ironman Hawaii niet in het rijtje. Onder andere Hilly Panjer geeft aan daar goede herinneringen aan te hebben en ook voor Tom Oosterdijk is dit de mooiste race die hij heeft gedaan (ondanks de tragische afloop).