Nu het triathlonseizoen in aantocht is en voor veel atleten de opbouw naar volgend seizoen van start is gegaan, wordt het ook tijd om naar de (laatste) wedstrijden van aankomend seizoen te kijken. Een race uitkiezen is niet altijd makkelijk, het aanbod is groot en iedere race heeft een eigen karakter. 3athlon.nl helpt een handje door de Europese Ironmans (70.3), Challenge races en een aantal lokale evenementen kort voor je te beschrijven. We delen ze op in meerdere artikelen. Een overzicht tot nu toe:

Europese Ironman 70.3 races voor de klimmer
Andere Europese Middle Distance races voor de klimmer
Vlakke(re) Europese Middle Distance races
Europese Long Distance races voor de klimmer
Vlakke(re) Europese Long Distance races
Een aantal van de mooiste Middle Distance races ter wereld
Een aantal van de mooiste Long Distance races ter wereld

De populariteit van de extreme triathlons is de laatste jaren enorm gegroeid, met als gevolg ook het aantal extreme triathlons. Naast het Xtri worldtour circuit dat uit de Norseman is ontstaan, zijn er ook nog veel individuele organisaties die met hart en ziel een zo mooi en uitdagend mogelijke race maken. Onderstaand een selectie uit de extreme triathlons, gerangschikt op volgorde van data.

De Extreme Triathlon 
Nederland
25 mei 2019

We berichtten eind vorig jaar over de Extreme Triathlon die in Amersfoort zal starten. Wat deze extreme triathlon uniek maakt is dat de 180 fietskilometers op de mountainbike worden afgelegd en over de vele single tracks in de omgeving voert. Door de liefde voor sport van de organisatie is deelname aan deze extreme onderneming is gratis. De datum is bewust gekozen om niet alleen de andere triathlons niet in de weg te zitten, maar ook zodat de race gebruikt kan worden als training. Je kunt het zien als een soort tourtocht.

Zwemmen: Het zwemmen is niet zeer inspirerend, wel zeer praktisch: 3800 meter in het onverwarmde Bosbad in Amersfoort.
Fietsen: De 180 kilometer wordt per mountainbike afgelegd. Er liggen zo’n zes á zeven mountainbike parcoursen in de buurt van Amersfoort, die bij elkaar 180 kilometer vormen. Bij elkaar rijden de atleten zeker 130 kilometer op single tracks.
Lopen: De marathon is een grote ronde rondom Amersfoort.

(tekst gaat verder onder de foto)

De laatste kilometers van de Austria Extreme Triathlon: adembenemend mooi en adembenemend zwaar. (Foto: 3athlon.nl).

Austria Extreme Triathlon
Oostenrijk
22 juni 2019

De Austria Extreme Triathlon viert dit jaar haar vijfjarige bestaan. De race werd opgericht door de Oostenrijkse familie Schwarz uit onvrede over de Swissman Extreme Triathlon, nadat ze meerdere keren uitgeloot werden. Sindsdien organiseren ze de Austria Extreme Triathlon met veel plezier en passie voor de sport en proberen ze de geweldige sfeer te behouden door de race klein te houden met maximaal 125 deelnemers. De prachtige natuur waar het parcours doorheen voert is misschien nog wel het mooiste van deze race.

Zwemmen: Het zwemonderdeel vindt in de rivier de Mur bij Graz plaats, welke meestal rond de 16 graden celsius is, maar afgelopen jaar door het vele smeltwater in de ochtend slechts 13 graden. Er wordt eerst 200 meter tegen de stroming in gezwommen, waarna er 2000 met de stroming mee wordt afgelegd en tenslotte nog 1600 tegen de stroming in.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit 186,6 kilometer met 3923 hoogtemeters en loopt van Graz naar de Großsolk Dam. Tussen begin en eindpunt moeten er vier bergpassen overwonnen worden, waarvan twee van de buitencategorie: de Gaberl (19 kilometer a 5%) en de Sölkpass (13 kilometer a 7%, waarvan de laatste 1.5 kilometer a 14%)
Lopen: Het loopparcours voert van de Großsolk dam via de Südwandhütte naar het kabelbaanstation van de Dachstein. Er wordt voor het overgrote deel op trails gelopen en er moet 1863 meter geklommen worden. De hoogtetoename zit vooral in de laatste 16 kilometer van het parcours: hier gaan de atleten nog zo’n 900 meter omhoog.

(tekst gaat verder onder de foto)

De Swedeman kent waanzinnige uitzichten bij het lopen. (Foto: website Swedeman).

Swedeman Xtreme Traithlon
Zweden
20 juli 2019

De Swedeman Xtreme Triathlon wordt rondom het Zweedse Åre gehouden, een plaatsje in het midden van Zweden, zo’n 8 uur rijden van Stockholm. Hoewel het wat lastig te bereiken is, wordt de natuur er niet minder mooi om. Voor liefhebbers van prachtige uitzichten is de Swedeman dan ook zeker aan te raden.

Zwemmen: De 3800 zwemmeters zullen ijskoud zijn: er wordt gezwommen in het Öster-Noren, waar de gemiddelde temperatuur rond de dertien graden is. Het zwemmen eindigt bij de grootste waterval van Zweden, waar de atleten over een stijl pad van 400 meter naar de wisselzone moeten lopen.
Fietsen: Er moeten liefst 205 fietskilometers worden afgelegd in Zweden, met ongeveer 2000 hoogtemeters. Het parcours start in Tännforsen en voert over oneindig veel heuvels. De organisatie waarschuwt bij voorbaat al voor de rendieren die je onderweg tegen gaat komen.
Lopen: Het loopparcours van circa 41 kilometer kent eveneens 2000 hoogtemeters. Het parcours gaat over vele trails en single tracks en kan onder een laagje sneeuw liggen. De laatste 10 kilometer moeten met een support runner gelopen worden, want deze gaan zo’n 1000 meter omhoog naar de toppen van de Åreskutan en de Toppstugan.

(tekst gaat verder onder de foto)

De start van de Norseman Xtreme Triathlon. (foto Delly Carr).

Norseman Xtri 
Noorwegen
3 augustus 2019

De Norseman wordt al sinds 2003 georganiseerd en is een immens populaire race geworden. Ieder jaar proberen veel atleten een plekje in de race te bemachtigen, maar er is maar ruimte voor 232 atleten via de loting. Het was tussen 31 oktober en 5 november 2018 mogelijk om in te schrijven voor de loting voor de editie van 2019. De verwachting is dat het dit jaar ook zo zal zijn voor de editie van 2020.

Zwemmen: Het zwemonderdeel start vanaf een veerboot die het Hardangerfjord bij het plaatsje Eidfjord in vaart. De atleten moeten vanaf hier 3800 meter naar Eidfjord terugzwemmen door het koude water.
Fietsen: De 180 fietskilometers gaan door de bergen. Vooral in de eerste veertig kilometer krijgen de atleten het zwaar: het parcours loopt daar naar 1200 meter boven zeeniveau. In totaal moeten de atleten ongeveer 3500 hoogtemeters overwinnen voordat ze de fiets in de tweede wisselzone mogen parkeren.
Lopen: De afsluitende marathon voert van het dorpje Austbygdi (190 meter NAP) over vlakke wegen naar het 25 kilometer verder gelegen Rjukan. Vanaf daar beklimmen de atleten de Gaustatoppen, waarbij het parcours in de laatste 17 kilometer naar 1880 meter boven zeeniveau gaat.

(tekst gaat verder onder de foto)

De atleten moeten onder andere de Col de Izoard bedwingen. (Foto: website Embrunman).

Embrunman 
Frankrijk
15 augustus 2019

De Embrunman beleeft dit jaar al zijn 36e editie en is daarmee misschien wel de oudste ‘extreme’ triathlon. Naast de lange afstand kent de Embrunman ook een standaard afstand die op dezelfde dag gehouden wordt. Driemaal wisten Nederlanders in de Franse Alpenstad te winnen: Pim Van den Bos in 1992, Floris Jan Koole in 1996 en Bianca van Dijk in 2000.

Zwemmen: Er worden twee ronden gezwommen in het kraakheldere water van een afgedamd stukje van La Durance.
Fietsen: De fietsproeve is naar verhouding het zwaarste onderdeel, doordat men tijdens de 188 kilometer onder andere de col d’Izoard moet bedwingen die met 2361 meter boven de zeespiegel het hoogste punt van de race vormt.
Lopen:  De afsluitende marathon bestaat uit drie rondes in en om Embrun, waarbij per ronde ook nog eens ruim 100 hoogtemeters verwerkt moeten worden.

(tekst gaat verder onder de foto)

De Icon Livingo Extreme Triathlon maakt met 5000 hoogtemeters in het fietsparcours zijn naam waar. (Foto: Icon).

ICON Livingo Xtreme Triathlon
Italië
30 augustus 2019

De Icon Livingo Extreme Triathlon wordt sinds 2016 georganiseerd en kan zich scharen onder de zwaarste van extreme triathlons met winnende tijden boven de dertien uur bij de mannen. Bij de vrouwen won afgelopen jaar Eline Koers in 16:57 uur.

Zwemmen: Er wordt 3800 meter gezwommen in het meer Gallo: het is daarmee het hoogste zwemonderdeel voor een extreme triathlon. Het water is normaal gesproken tussen de 14 en 18 graden celsius, waardoor een wetsuit en neopreen badmuts verplicht zijn.
Fietsen: Het fietsen kent 195 kilometer met circa 5000 hoogtemeters. De start in Livingo is op 1815 meter, maar de route voert de atleten over de Forcola Pass (2315m), de Bernina Pass (2323m) de Fuorn Pass (2149m), de beruchte 48 haarspeldbochten van de Stelvio Pass (2557m) en de Foscagno pass (2291m). De tweede wisselzone bevindt zich op 2100 meter bij Trepalle bij Livigno.
Lopen:  De afsluitende marathon loopt in eerste instantie acht kilometer bergaf naar Livigno zelf, waarna er een behoorlijk stuk relatief vlak gelopen wordt. De laatste negen kilometer gaan echter weer stijl omhoog, om te finishen op 3000 meter hoogte.

(tekst gaat verder onder de foto)

De 180 fietskilometers van de Manx Xtreme Triathlon voeren over het hele eiland. (Foto: Manx Xtreme Triathlon)

Manx Xtreme Triathlon
Isle of Man (Groot Brittanië)
29 september 2019

De Manx Xtreme Triathlon zal dit jaar jaar – in 2019 dus – op 29 september het eerste levenslicht zien. De race op het Britse Isle of Man, dat in de Ierse Zee tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk ligt, is een ‘Xtri World Tour prospect race’ en zal als alles goed gaat worden opgenomen in het vaste programma van de Xtri World tour.

Zwemmen: Geheel volgens traditie van de Xtri World tour worden de deelnemers voor de zwemstart met een veerboot 3800 meter van land gevaren, om in dit geval door de Ierse Zee  terug te zwemmen naar de stad Laxey.
Fietsen: Het fietsparcours van 180 kilometer voert vanaf Laxey over vrijwel het gehele Isle of Man, maar eindigt hemelsbreed slechts 25 kilometer verderop bij de vuurtoren van Point of Ayre. De atleten krijgen onderweg 3000 hoogtemeters te verduren, verdeeld over een aantal serieuze klimmen die van zeeniveau tot zo’n 500 meter reiken.
Lopen: Het loopparcours start bij de vuurtoren bij Point of Ayre en voert de eerste tien kilometer langs zee en over het strand. Na een heuvelig stuk moeten de laatste tien kilometer samen met een support runner gelopen worden. Dit laatste stuk voert over een aanvankelijk goede weg naar de verlaten mijnen van Laxey. Eenmaal bij de mijnen aangekomen volgt een steile klim naar de top van de Snaefell (621m).