Nu het triathlonseizoen voorbij is en voor veel atleten de opbouw naar volgend seizoen langzaam alweer van start is gegaan, wordt het ook tijd om naar de wedstrijden van aankomend seizoen te kijken. Een race uitkiezen is niet altijd makkelijk, het aanbod is groot en iedere race heeft een eigen karakter. 3athlon.nl helpt een handje door de Europese Ironmans (70.3), Challenge races en een aantal lokale evenementen kort voor je te beschrijven. We delen ze op in meerdere artikelen. Een overzicht tot nu toe:

Europese Ironman 70.3 races voor de klimmer
Andere Europese Middle Distance races voor de klimmer
Vlakke(re) Europese Middle Distance races
Europese Long Distance races voor de klimmer
Vlakke(re) Europese Long Distance races
Een aantal van de mooiste Middle Distance races ter wereld

Het is uiteraard erg persoonlijk of een race mooi is. Om toch enige objectiviteit te bereiken, hebben we onder andere gekeken naar de Athletes Choice van Ironman en races die elders in de prijzen zijn gevallen. Daarnaast zijn er races die alom bekend staan om hun schoonheid. De races zijn gerangschikt op volgorde van data.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het fietsparcours van Ironman South Africa loopt langs de kust. (Foto: Ironman.com)

Ironman South Africa
Zuid Afrika
7 april 2019

Ironman South Africa wordt bij the Athletes Choice Awards maar liefst in vijf categorieën genoemd en mag daarom niet missen op de lijst van mooiste triathlons. Het parcours was in 2018 het toneel van het Wereldkampioenschap Ironman 70.3, al wordt het fietsen dit jaar in omgekeerde richting gedaan.

Zwemmen: Er wordt één ronde van 3800 meter gezwommen, bij Hobie Beach aan de Nelson Mandela Bay. De zee is in april warm genoeg om te kunnen zwemmen en meestal kalm.
Fietsen: De 180 kilometer zijn opgedeeld in twee rondes van 90 kilometer, met in totaal iets meer dan 1700 hoogtemeters. Het parcours loopt grotendeels langs de kust en biedt geweldige uitzichten over de zee. Het kan hard waaien langs de kust.
Lopen: Het loopparcours bestaat uit vier ronden van 10.5 kilometer langs Hobie Beach, waar eerder ook gezwommen werd. Langs de kust staat vaak een briesje, wat het lopen aangenaam maakt. Per ronde moeten bijna 90 hoogtemeters overwonnen worden.

(tekst gaat verder onder de foto)

Tijdens de Napa Valley triathlon rijdt je door de prachtige Napa Valley. (Foto: 3athlon.nl)

Napa Valley Triathlon
California, Verenigde Staten
13 April 2019

Napa Valley is een gebied ten noorden van San Francisco en staat bekend om de wijnbouw. De vallei staat ook bekend om zijn schoonheid en is een populaire bestemming onder Californiërs zelf. Het is er in de zomer warmer dan alle omliggende gebieden, waardoor een race vroeg in het seizoen mogelijk is. Naast de Long Distance worden er ook nog Middle, Olympic en Sprint afstand triathlons georganiseerd: voor ieder wat wils.

Zwemmen: Er worden twee rondes in het stuwmeer Lake Berryessa gezwommen om aan 3800 meter te komen.
Fietsen: Het parcours bestaat uit twee out-and-back rondes van 90 kilometer met in totaal bijna 1800 hoogtemeters, maar het heeft geen lange klimmen. Het parcours loopt dwars door Napa Valley en langs veel wijngaarden.
Lopen: Het parcours bestaat uit vier out-and-back rondes langs Lake Berryessa. Iedere ronde kent circa 110 hoogtemeters, waardoor het geen lichte marathon is. Hierdoor heb je wel meer tijd om naar de prachtige natuur te kijken.

(tekst gaat verder onder de foto)

Ironman Lanzarote

Spanje
25 mei 2019

Ironman Lanzarote is door de officiële Ironman poll verkozen tot zwaarste Ironman ter wereld: met name de harde wind en de hoogtemeters op het fietsparcours zorgen hiervoor. Daarnaast kan het op het Canarische eiland in mei al erg heet zijn. Sommige atleten noemen Lanzarote zelfs als een alternatief voor Kona, voornamelijk door de hitte en de lavavelden, al is Ironman Lanzarote natuurlijk geen Wereldkampioenschap. 

Zwemmen: De 3800 meters worden in twee rondes in de zee gezwommen bij Playa Grande, in Puerto del Carmen.
Fietsen: Het fietsparcours van 182,2 kilometer kent 2551 hoogtemeters en voert over bijna het hele eiland. De hoogtemeters komen grotendeels uit vijf grotere klimmen, maar het parcours kent ook veel kleinere klimmen: eigenlijk is er geen meter vlak. Er zijn voor dit jaar een aantal veranderingen in het parcours doorgevoerd om het eiland niet geheel af te sluiten.
Lopen: De afsluitende marathon is opgedeeld in drie ronden van 14 kilometer en loopt vrijwel geheel langs het strand. Ook het loopparcours is met ruim 300 hoogtemeters niet geheel vlak.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het publiek bij Solarer Berg is waanzinnig bij Challenge Roth. (Foto: 3athlon.nl)

Challenge Roth
Duitsland
7 juli 2019

Challenge Roth is uitgegroeid tot een legendarische race met duizenden, duizenden en nog eens duizenden toeschouwers. Vooral bij de Solarer Berg op het fietsparcours is het een gekkenhuis, daar vinden een soort ‘Tour de France’ taferelen plaats en word je als het ware de heuvel op geschreeuwd. Alleen al hierom kan deze race niet ontbreken in het lijstje mooiste triathlons ter wereld.

Zwemmen: In het Main-Donau-Kanaal wordt bij Hippoltstein in beide richtingen circa 1900 meter gezwommen voor een totaal van 3800 meter.
Fietsen: Het parcours bestaat uit twee ronden vanuit Hippoltstein, met daarna een uitloper naar Roth, waar de tweede wisselzone is. Het parcours kent een aantal heuvels, waarvan de hoogste de Kalvarienberg is en de bekendste de Solarer Berg. In totaal zijn er zo’n 1200 hoogtemeters.
Lopen: Challenge Roth is een van de weinige races waar de marathon uit één grote ronde bestaat. Het parcours voert van Roth naar het Donau-Kanaal waar een stuk langs heen en terug wordt gelopen, vervolgens terug naar Roth, dan nog heen en weer naar Büchenbach. Uiteindelijk finish je in de arena in Roth waar het van de eerste tot de laatste finisher een enorm spektakel is.

(tekst gaat verder onder de foto)

Uitzicht over de Wörthersee, het toneel van het zwemmen bij Ironman Klagenfurt. (Foto: Ironman.com)

Ironman Klagenfurt
Oostenrijk
7 juli 2019

Ironman Klagenfurt is een zeer populaire race, die binnen een week na het openen van de registratie is uitverkocht. Het is dus aan te raden deze race voor 2020 alvast te plannen als je hier een keer wilt racen. De populariteit is niet geheel verrassend, aangezien Ironman Klagenfurt bekend staat als een van de mooiste races ter wereld.

Zwemmen: Het zwemparcours bestaat uit één ‘ronde’ die eerst door de Wörther See voert, waarna er nog een kilometer door het Lendkanal naar de wisselzone wordt gezwommen.
Fietsen: Het parcours voor 2019 is geheel vernieuwd en bestaat uit één ronde van 179 kilometer met krap 1500 hoogtemeters: dit zijn er aanzienlijk minder dan de ruim 2000 hoogtemeters die het voorheen waren, waardoor het parcours toegankelijker is geworden maar nog altijd niet gemakkelijk.
Lopen: De marathon wordt over twee ronden verdeeld. Het parcours voert langs de Wörter See en na een stukje door het Europa Park langs het Lendkanal de stad in en weer terug. Het is op een paar lichte glooiingen na zo goed als vlak.  

(tekst gaat verder onder de foto)

De zwemstart van Ironman Mont-Tremblant (Foto: Triathlon Magazine Canada)

Ironman Mont-Tremblant 
Canada
18 augustus 2019

Mont-Tremblant is een idyllische race locatie voor zowel de atleten als voor de meegereisde familie en vrienden. In de omgeving van Mont-Tremblant kun je voor en na de race van alles doen: hiken, kajakken, fietsen en golfen (waarschijnlijk de reden dat Lionel Sanders zo graag meedoet). De race werd verkozen tot beste race-plek in de Athletes Choice awards van Ironman.

Zwemmen: De 3800 zwemmeters worden afgelegd in Lac Tremblant, met normaal een aangename maar wetsuit-legal temperatuur. Het is een simpel parcours dat heen en weer in het meer gaat.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit twee ronden van 90 kilometer met in totaal 1800 hoogtemeters. Het parcours loopt door de bossen rondom Mont-Tremblant en langs de lagere bergen, wat voor prachtige uitzichten zorgt.
Lopen: De marathon is opgedeeld in twee ronden en loopt grotendeels door Le P’tit Train du Nord. Dit is een voormalige spoorbaan, maar nu omgebouwd tot een groot park. Het parcours loopt onder andere langs een waterval en langs Lac Tremblant.

(tekst gaat verder onder de foto)

De zwemstart bij de beruchte Elbaman. (Foto: Endurancebusiness.com)

Elbaman
Italië
29 september 2019

Het Italiaanse eiland Elba is misschien wel het bekendst doordat Napoleon Bonaparte er in ballingschap verbleef. Het eiland heeft echter veel meer te bieden: een eigen Long Distance triathlon onder andere. Het parcours voert door de bergen en langs de kust, wat prachtige uitzichten oplevert.

Zwemmen: Bij de Elbaman wordt er 3.8 kilometer in de Middellandse Zee gezwommen, in de baai bij Marina di Campo.
Fietsen: Het fietsparcours liegt er ook niet om. Drie ronden van circa 60 kilometer moeten er gereden worden, met totaal circa 2500 hoogtemeters. Zodra de deelnemers Marina di Campo uit zijn worden ze gelijk al de Mont Capanne op geleid. Dit is de hoogste berg van de eiland. Nadat deze gedeeltelijk beklommen is, worden de atleten weer omlaag geleid om vervolgens een prachtige route langs de kust te mogen afleggen.
Lopen: De marathon loopt deels langs het strand van Marina di Campo, maar is in tegenstelling tot het fietsparcours overwegend vlak. Er worden zes rondes van zeven kilometer gelopen.