Nu het triathlonseizoen voorbij is en voor veel atleten de opbouw naar volgend seizoen langzaam alweer van start is gegaan, wordt het ook tijd om naar de wedstrijden van volgend jaar te kijken. Een race uitkiezen is niet altijd makkelijk, het aanbod is groot en iedere race heeft een eigen karakter. 3athlon.nl helpt een handje door de Europese Ironmans (70.3), Challenge races en een aantal lokale evenementen kort voor je te beschrijven. We delen ze op in meerdere artikelen. Een overzicht tot nu toe:

Europese Ironman 70.3 races voor de klimmer
Andere Europese Middle Distance races voor de klimmer
Vlakke(re) Europese Middle Distance races
Europese Long Distance races voor de klimmer
Vlakke(re) Europese Long Distance races

Het is erg persoonlijk of een race mooi is. Om toch enige objectiviteit te bereiken, hebben we onder andere gekeken naar de Athletes Choice van Ironman en races die elders in de prijzen zijn gevallen. Daarnaast zijn er races die alom bekend staan om hun schoonheid. De races zijn op volgorde van data.

(tekst gaat verder onder de foto)

Ironman 70.3 st. George voert tussen rode rotsen van Snow Canyon. (Foto: 3athlon.nl)

Ironman 70.3 St. George
Utah, Verenigde Staten
4 mei 2019

Ironman 70.3 St. George is een iconische race met een startveld dat een Wereldkampioenschap niet misstaat. Veel pro’s willen hier hun vorm testen, maar azen ook op de gigantische prijzenpot voor dit Amerikaans kampioenschap. St. George wordt in de polls genoemd als één van de mooiste races en wordt geroemd om de gastvrijheid van het stadje.

Zwemmen: De 1900 zwemmeters worden in één ronde in het Sand Hallow Reservoir afgelegd. Een prachtig meer in een woestijn omgeven door rood zand en rotsen.
Fietsen: Het fietsparcours is een point to point parcours: je begint met fietsen bij het Sand Hallow State Park, maar rijdt via een omweg naar St. George. Er zitten ongeveer 1000 hoogtemeters in het parcours, maar doordat het in de eerste 60 kilometer vooral om rolling hills gaat, raak je er niet veel snelheid door kwijt. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de race is de beklimming van Snow Canyon, waar je tussen de rode rotsen omhoog rijdt. Dankzij de brede wegen is de afdaling vervolgens zeer snel.
Lopen: Het loopparcours is een ‘out-and-back’ parcours in de vorm van een hoefijzer. Er zitten 300 hoogtemeters in de halve marathon, die vooral in de eerste vijf kilometer zitten. Het goede nieuws daarvan is dat de laatste vijf kilometer alleen maar omlaag gaan.

(tekst gaat verder onder de foto)

De prachtige omgeving van Walchsee leent zich voor ontdekkingstochten na de race. (Foto: 3athlon.nl)

Challenge Kaiserwinkl-Walchsee
Oostenrijk
30 juni 2019

Challenge Kaiserwinkl-Walchsee vindt plaats in en rondom het meer Walchsee en de gelijknamige plaats. Sebastian Kienle prees afgelopen jaar het fietsparcours als technisch: ,,Het is niet een parcours dat je even vanuit de parkeerpositie (aero-houding, red.) rond fietst.” Daarnaast lenen de omringende bergen zich uitstekend om na de race te hiken.

Zwemmen: Het zwemparcours bestaat uit een ronde van 1900 meter in vooral lange rechte lijnen.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit twee ronden van 43 kilometer. Die paar kilometer die je ‘tekort’ komt worden meer dan voldoende gecompenseerd door het aantal hoogtemeters. De metingen lopen uiteen van 1200-1450 hoogtemeter en hoewel er geen grote klimmen aan te wijzen zijn, is  er eigenlijk geen meter van het parcours vlak. Daarnaast kent het een aantal technische passages waar de gevorderde fietsers hun voordeel kunnen halen.
Lopen: De halve marathon is opgedeeld in vier rondes rondom de Walchsee. Iedere ronde kent ongeveer 50 hoogtemeters.

(tekst gaat verder onder de foto)

Triathlon Alpe D’Huez: lopen boven op de beruchte berg. (Foto: Website Triathlon Alpe D’Huez)

Triathlon Alpe d’Huez
Frankrijk
25/26 juli 2019

De Triathlon Alpe d’Huez is een begrip geworden: een zware triathlon in een prachtige omgeving. Er worden twee races  (een korte en lange afstand) georganiseerd, die we wegens de te verwachten race-duur beiden hebben meegenomen.

Zwemmen: Het zwemonderdeel vind plaats in het Luc du Verney, waar anders nooit gezwommen mag worden. Voor de korte afstand gaat het om 1.2 kilometer in één ronde, de lange afstand doet twee rondes en komt op 2.2 kilometer.
Fietsen: Voor de korte afstand is het fietsparcours slechts 28 kilometer lang, maar wel met 1415 hoogtemeters, die vooral in de beklimming van de Alpe d’Huez zitten. Bij de lange afstand afstand moet men 118 kilometer overbruggen met 3200 hoogtemeters. Bij het lange fietsparcours wordt naast de Alpe d’Huez aan het einde eerst ook de Alpe du Gran Serre beklommen. Hoewel dit zwaar is, kan het in deze prachtige omgeving ook geen straf genoemd worden.
Lopen: Zowel bij de korte als de lange afstand wordt er 20 kilometer boven op de Alpe d’Huez gelopen. Dit gebeurt in drie rondes en in totaal 340 hoogtemeters moeten overwonnen worden. Vergeet hierbij niet dat er op 2000 meter hoogte gelopen moet worden.

(tekst gaat verder onder de foto)

De Blue Mountain in de achtergrond bij het fietsparcours van Ironman 70.3 Western Sydney. (Foto: website Ironman)

Ironman 70.3 Western Sydney
Australië
24 november 2019

Ironman 70.3 Western Sydney is middels de Athlete Choice verkiezing van 2017 verkozen tot de beste race binnen de Ironman 70.3 kalender.

Zwemmen: Er wordt 1900 meter gezwommen in een afgezonderd deel van het Penrith Lake waar ook de Olympische Spelen van 2000 werden gehouden. Het afgezonderde deel vormt het Sydney International Regatta Center.
Fietsen: Er worden twee ‘out-and-back’ rondes van 45 kilometer gereden met de prachtige Blue Mountains op de achtergrond. Strak asfalt en vlakke wegen zorgen voor een snel parcours.
Lopen: De halve marathon wordt gelopen rond het Sydney International Regatta Center. Nadat er eerst een ‘out-and-back’ gedeelte is gelopen, moeten er nog een aantal rondes langs de roeibaan gelopen worden.

(tekst gaat verder onder de foto)

Tijdens de beklimming van de Hochkönig bij Ironman 70.3 Zell am See kom je langs deze kerk. Overigens verstandig om hier even te bidden, vlak hierna volgen twee kilometers met 15% stijging. (Foto: 3athlon.nl)

Ironman 70.3 Zell am See
Oostenrijk
1 September 2019

Ironman 70.3 was in 2015 toneel van het Wereldkampioenschap op de halve afstand en heeft een parcours dat door de prachtige natuur van de Oostenrijkse alpen loopt. Met name het fietsparcours wordt weleens beschreven als een rit door het paradijs.

Zwemmen: Het parcours bestaat uit simpelweg een rechte lijn op en neer zwemmen in het meer Zell.
Fietsen: Het fietsparcours begint met 20 relatief vlakke kilometers, die worden gevolgd door de 10-15 kilometer lange beklimming van de Hochkönig. Ondanks dat er ’slechts’ circa 900 hoogtemeters zijn, is dit door de lange klim een echt parcours voor de klimmers.
Lopen: De halve marathon is opgedeeld in twee rondes die langs het meer Zell worden gelopen.

(tekst gaat verder onder de foto)

De Adirondack mountains op de achtergrond bij het fietsparcours van Ironman 70.3 Lake Placid (Foto: Website Ironman)

Ironman 70.3 Lake Placid
New York, Verenigde Staten
8 september 2019

Ironman 70.3 wordt in de Athlete Choice verkiezing vooral geroemd om zijn fietsparcours (2e) en loopparcours (1e). De omgeving wordt in de Verenigde Staten gezien als één van de ideale vakantie-locaties.

Zwemmen: De 1900 zwemmeters worden in een lus in het Mirror Lake gezwommen, dat in het gebied Lake Placid ligt.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit één ronde van 90 kilometer met ruim 1300 hoogtemeters. Het voert door de omliggende hills of the Adirondacks en kent een circa 17 kilometer lange klim aan het einde van het parcours.
Lopen: De 21 loopkilometers zijn net als het fietsen zwaar. Het parcours voert langs de Olympische Ski-schans van Lake Placid en langs Mirror Lake, waar ook gezwommen werd. Er zijn ruim 300 hoogtemeters.

(tekst gaat verder onder de foto)

Challenge Daytona is verkozen tot beste nieuwe race (Foto: Jose Luis Hourcade)

Challenge Daytona
Florida, Verenigde Staten
9 december 2019

Challenge Daytona werd afgelopen december voor het eerste geracet en ondanks dat de race door het weer ingekort moest worden, werd de race verkozen tot beste nieuwe race.  ,,Dit is één van de gaafste races die ik ooit heb gedaan. Het parcours, de organisatie, de vrijwilligers, de supporters – het is gewoon fantastisch,” aldus de Amerikaanse winnares Sarah Haskins. Of de omgeving van de Daytona International Speedway als mooi bestempeld kan worden is uiteraard persoonlijk, maar het is zeker uniek.

Zwemmen: Er wordt één ronde gezwommen van 1900 meter in Lake Lloyd, dat in het ovaal van het race-parcous ligt.
Fietsen: Na het zwemmen maak je de eerste ‘pitstop’, waarna je de Daytona International Speedway uit rijdt voor een ronde van 90 kilometer langs de Oceaan. Het einde van het parcours is wederom in de Daytona International Speedway, voor de tweede ‘pitstop’.
Lopen: Het loopparcours bestaat uit drie rondes van 5.6 kilometer in en rond de Daytona International Speedway