Wat zal 2019 brengen voor de Spaanse triatleet Javier Gomez? Bij zijn terugkeer in Spanje is de grote vraag deze dagen in de Spaanse pers of hij voor de World Triathlon Series blijft gaan of zich volledig richt op de lange afstand. In een persbericht laat Gomez zelf weten dat hij en zijn team de keuzes openlaten. “Om in Hawaii top te zijn, moet ik me alleen daar op focussen. De Olympische Spelen blijven een mogelijkheid, maar ik moet realistisch zijn en kijken of ik er competitief kan zijn.” Javier Gomez is nog maar net terug in het Spaanse Pontevedra nadat hij ruim twee maanden zijn seizoen 2019 voorbereidde in Nieuw-Zeeland. In december stapte hij daar in het huwelijksbootje met triatlete Anneke Jenkins.
 
View this post on Instagram
 

What an incredible day with my beautiful wife… Hard to describe so many emotions. Huge thanks to all the friends and family who made the effort to travel to Wanaka to be with us. We love you all! The Lookout Lodge was the best venue! Beautiful scenery, added with stunning flowers and an epic party by @la.social to follow the ceremony. / Increíble día con, a partir de ahora, mi esposa! Difícil describir tantas emociones. Muchísimas gracias a todos los que habéis hecho el esfuerzo de venir a Wanaka para estar con nosotros, os queremos! El Lookout Lodge fue el lugar perfecto, un escenario espectacular para la ceremonia, seguida por una gran fiesta a cargo de la banda LA Social, de Queenstown. 📷: @danieljayweddings.

A post shared by Javier Gómez Noya (@jgomeznoya) on

Bij een bezoek aan een plaatselijk jeugd sportkamp in Pontevedra werd hem door de Spaanse pers vooral gevraagd naar zijn toekomstplannen. Het ziet er namelijk steeds meer naar uit dat Javier Gomez de olympische afstand vaarwel zegt en zich voluit zal gooien op de lange afstand. In oktober 2018 nam hij voor het eerst deel aan het WK Ironman op Hawaii. Het leverde een elfde plaats op en dat was minder goed dan de (hoge) verwachtingen. Een aangepaste voorbereiding is de belangrijkste les die Gomez er zelf uit trok.
Maar ik zie nu dat ik vooral in de voorbereiding een aantal fouten gemaakt heb
“Ik ga in 2019 of later zeker terug naar Hawaii. Mijn debuut op het WK Ironman was in oktober niet zoals ik gewild had. Ik was me er op voorhand van bewust dat het niet gemakkelijk zou zijn en dat het een lastige race is om meteen de eerste keer goed te doen. Maar ik zie nu dat ik vooral in de voorbereiding een aantal fouten heb gemaakt”, vertelt een openhartige Gomez. “Hawaii is een speciale wedstrijd, die een specifieke voorbereiding vraagt. Ik bekijk nu met mijn team wat we er aan kunnen doen om nog intensiever voor die volledige afstand te trainen. Want ik wil terugkeren naar Hawaii en het beter doen.”
Je moet kiezen en rekening houden met veel dingen en zien wat je motiveert
Wil dat dan zeggen dat we Gomez niet meer in de WTS en op de Spelen te zien krijgen? Dat wil de Spanjaard niet gezegd hebben. Hij houdt de deur naar Tokyo 2020 immers open. “We sluiten op dit moment niets uit. Momenteel bekijk ik met mijn team wat de planning voor het eerste half jaar wordt in 2019. Ik zou graag alles willen doen, maar dat kan niet. Je moet kiezen en rekening houden met veel dingen en zien wat je motiveert.” “De Olympische Spelen in Tokyo blijven een mogelijkheid, maar ik moet realistisch zijn en kijken of ik er competitief kan zijn. Maar wat de keuze ook wordt, ik zal mijn best blijven doen en het beste van mezelf blijven geven”, aldus Javier Gomez. In sommige Spaanse media speculeren ze er vooral op dat Gomez zich volledig op de Ironman Hawaii zal richten, gezien hij op zijn eerste trainingsfoto’s van 2019 op social media alleen maar op de tijdritfiets te zien is. Bij Triatlon Noticias hielden ze een poll waarin de meerderheid hem overigens toch graag nog op de WTS en in Tokyo wil bezig zien.