De Zuid-Afrikaanse wielrenner Nic Dougall stopt met wielrennen en stapt opnieuw over naar de triatlonsport. Op jonge leeftijd was hij ooit wereldkampioen sprinttriatlon bij de Age Groupers. Net zoals de bekende Belgische tijdrijder Victor Campenaerts maakte hij de overstap naar het profwielrennen. Maar nu stopt de 26-jarige wielerprof van Dimension Data dus definitief met de koers en kondigt hij zijn terugkeer aan naar zijn vroegere liefde, de triatlon.

Nicolas Dougall is een globetrotter. Hij heeft de Zuid-Afrikaanse nationaliteit, maar werd geboren in Groot-Brittannië en groeide op in Australië. De laatste jaren woonde hij in Girona.

Jonge tijdritspecialist

Als prof boekte hij geen enkele zege, maar hij bewees wel zijn waarde voor het Dimension Data team als knecht in de laatste Vuelta. Er is overigens meer gelijkenis met Victor Campenaerts. De Europees kampioen tijdrijden was voor zijn wielercarriere ook actief als triatleet. Bovendien blonk Nic Dougall op jonge leeftijd uit in het tijdrijden. Zo werd hij bij de beloften vice-kampioen. In 2014 werd hij prof bij MTB-Qhubeka, de voorloper van Dimension Data.

 

View this post on Instagram

 

As we head into 2019 I wanted to say thank you to the sport and people who have given me so much over the last 10 years. A special thank you to anyone who has been a part of my sporting journey so far, there are too many of you to name but special mention to: @patjonker @tag037 @jpvanzyl2013 @wcc_africa @faire_le_saut_cycling_tours and everyone @teamdidata over the years. Last but not least I wanted to say the biggest thank you from the bottom of my heart to @brooke_sarah. It certainly hasn’t been an easy ride and I feel so proud and fortunate to have shared it with you. 2019 is going to be a year of huge changes and challenges but I can’t wait! 😬🙏🏼 || 📷 @mariostiehl / @daebong_kim || #cycling #oneobsession

A post shared by Nicolas Dougall (@ndougall) on

Zijn beste triatlonprestatie leverde hij op jonge leeftijd. Op het WK sprinttriatlon in de Grand Final in Gold Coast werd hij in 2009 wereldkampioen in de Age Group M16-M19. Hij zette toen de snelste tijd van alle Age Groupers neer.

Cameron Wurf onder de indruk

Dat heeft ook Cameron Wurf in de gaten. Ook Wurf komt uit het profpeloton, staat bekend als hardrijder en liet dit jaar meerdere fietsparcoursrecords sneuvelen. Wurf reageerde op Instagram dat hij in de toekomst rekening houdt met Dougall. “Aangezien hij een junior wereldkampioen ITU is, met daarbovenop een aantal jaar in de UCI World Tour… Wellicht is hij op weg naar een dominante rol in het Ironman circuit de komende jaren,” aldus Cameron.

 

View this post on Instagram

 

In case you haven’t noticed, I’ve missed running 😬🏃🏽‍♂️ || #california #sanfrancisco #running

A post shared by Nicolas Dougall (@ndougall) on

Op Instagram werd Nic Dougall in 2017 overigens wereldberoemd toen hij op een training een konijntje redde en het onder zijn trui mee naar de top van een klim nam