Op Instagram plaatsen we deze week niet één, maar iedere dag een poll – telkens bestaande uit drie verschillende vragen die met elkaar te maken hebben. En dus volgt er ook iedere dag een artikel op onze website, met daarin aandacht voor jullie reacties.

Gisteren vroegen we in de poll naar de trainingsgegevens die jullie bijhouden. Hoe belangrijk vind jij het bijhouden van je trainingsgegevens? Ben je aangemeld op programma’s als Strava en TrainingPeaks? En betalen jullie daar ook voor?

(tekst gaat verder onder foto)

Uit de reacties die we op deze eerste vraag binnenkregen, blijkt dat iedereen toch wel waarde hecht aan bepaalde trainingsgegevens. Velen bestempelen trainingsgegevens zelfs als ‘zeer belangrijk’. Robert Sonke gaat daar nog een stapje verder in: ,,Ik ben gek op cijfers en het analyseren daarvan.”

Het bijhouden van progressie is voor velen de voornaamste reden om trainingsgegevens bij te houden. Alex Kling geeft bijvoorbeeld aan: ,,Met gegevens kan je je trainingen beter indelen en periodiseren.” Pim Venderbosch gebruikt zijn gegevens op eenzelfde manier: ,,Belangrijk om met de coach te communiceren en te zien wat wel en niet werkt.”

Voor Marco Akershoek zijn het niet zozeer de trainingsgegevens waar hij waarde aan hecht: ,,Dat is vooral leuk, maar veel belangrijker is het bijhouden van slaapscore, stressscore en vermoeidheidsscore.”

Maikel Peeman houdt zijn trainingsgegevens bij onder het motto ,,niet geüpload, is niet gedaan”, al zet hij daar ook een dikke knipoog achter. Een grappige reactie kwam van Nicolien Hofman: ,,Heel belangrijk! Zeker omdat ik altijd zo hard ga dat mensen niet geloven dat ik gelopen heb.”

(tekst gaat verder onder foto)

Worden de trainingsgegevens die jullie bijhouden dan ook online gezet? Volgens Bas Ritzen kunnen triatleten daar niet omheen: ,,Uiteraard… een beetje triatleet is autistisch en MOET data verzamelen.” De meesten geven dan ook aan in ieder geval gebruik te maken van Strava. Marten Visser geeft aan wel selectief te zijn met de gegevens die hij deelt: “Ik zet niet alles op Strava… Anders gaan jullie weer lastige vragen stellen.” Uiteraard voegt ook Visser een knipoog toe. Hoewel Marco Akershoek tot een paar jaar terug nog een fanatieke “Strava KOM-hunter” was, maar nu geeft hij aan tegenwoordig vooral zijn races online te zetten voor de fun.

Naast Strava wordt ook veel gebruik gemaakt van TrainingPeaks, al is het voor andere doeleinden. “Strava voor het sociale en TrainingPeaks voor mij en de coach”, laat onder andere Maikel Peelman weten. Hierin krijgt hij bijval in veel reacties van andere atleten. Andere programma’s die genoemd worden zijn Garmin en Movescount.

(tekst gaat verder onder foto)

Gebruiken? Ja dus. Maar betalen jullie dan ook om gebruik te maken van dergelijke diensten?

Over het algemeen maken jullie vooral gebruik van gratis diensten om trainingsgegevens bij te houden. 73 procent laat weten niet te betalen voor dergelijke diensten, met als veelgenoemde reden dat zij daar simpelweg de meerwaarde niet van inzien.

Van de 27 procent die aangeeft wel voor deze diensten te betalen, zeggen de meesten dat alleen voor TrainingPeaks te doen. De functionaliteit van TrainingPeaks wint het hierin van de sociale fun-factor van Strava. Dat onderscheid wordt onder andere door Koen Hijman onderstreept: ,,Voor TrainingPeaks betaal ik wel, deze is echt voor schema’s. Voor Strava betaal ik niet, dat is voor de leuk/gezelligheid.”