De meer dan vervelende situatie waarbij meer dan honderd mensen – zowel atleten als toeschouwers – eind juni onwel werden tijdens Ironman 70.3 Westfriesland, kwam de gemeente Hoorn al snel na het evenement op kritische vragen van de PvdA, VVD, Liberaal Hoorn en fractie Tonnaer te staan, maar Burgemeester en Wethouders blijven erbij dat er aan het hitteplan van Ironman 70.3 Westfriesland niks mankeerde.

Dat blijkt uit antwoorden van het college van B&W, waarover het Noordhollands Dagblad nu bericht. De vier politieke partijen wilden met hun kritische vragen eigenlijk één ding weten: had de gemeente Hoorn niet moeten ingrijpen tijdens de 2023-editie van Ironman 70.3 Westfriesland en de wedstrijd moeten inkorten vanwege de hitte? Het lijkt een legitieme vraag, want van de ruim honderd onwel geworden mensen moesten er meer dan tien naar het ziekenhuis. Tijdens de wedstrijd was er na verloop van tijd onvoldoende en soms zelfs géén water voor atleten en toeschouwers, was er voor mensen geen uitwijkmogelijkheid naar andere horeca en was er ook geen plek om in de schaduw en dus uit de zon te staan. Op de wedstrijddag steeg de temperatuur ver boven de dertig graden. Voor de start stonden sommige atleten noodgedwongen – door een uitgestelde start – een half uur in hun wetsuits in de brandende zon.

Het college geeft in haar antwoorden aan dat de organisatie van Ironman 70.3 Westfriesland sinds 2019 verplicht een eigen hitteprotocol voert. Dat hitteplan wordt altijd – en dus ook dit jaar – goedgekeurd door de Veiligheidsregio. Er zou dit jaar ieder half uur overleg zijn geweest met alle betrokken partijen. Op de vraag hoe het kan dat er zoveel mensen onwel werden, maar de wedstrijd gewoon doorging, wordt geen direct antwoord gegeven. Wel geeft het college aan dat ‘de continuïteit van de zorg in onze regio is gewaarborgd gebleven’. “Dat is ook door het ziekenhuis en de veiligheidsregio bevestigd.”