,,Ik heb moeite met het vinden van een routine. Ik moet alles naast het sporten op pauze zetten om naar de Olympische Spelen te kunnen, of ik weet dat mijn geestelijke gezondheid eronder lijdt. Dat geeft veel druk. Ik kan niet trainen en ik kan niet werken. Wat moet ik doen?” Het zijn de bijna wanhopige woorden van een professionele atleet uit Ierland, die verder anoniem blijft. Athlete 365 deelde namens het Internationaal Olympisch Comité de resultaten van een enquête onder atleten (zowel professioneel als amateur, red.), coaches én nationale sportfederaties. Hoe ervaren zij deze coronatijd en hoe beïnvloedt het hun mentale gesteldheid?

Van over de hele wereld reageerden maar liefst 4089 atleten en andere betrokkenen binnen de sport op de enquête. 80 procent van deze deelnemers is zelf atleet en twintig procent is op een andere manier betrokken in de sport, bijvoorbeeld als coach, nationale federatie of evenementenorganisatie. Maar liefst 56 procent van de ondervraagden geeft aan moeite te hebben om goed te trainen en precies de helft van de deelnemers reageert dat zij regelmatig moeite hebben om de motivatie te vinden.

De grootste uitdaging in deze rare tijd zit hem voor atleten in het onderhouden van een goede geestelijke gezondheid. 32 procent geeft aan dit als één van de grootste obstakels te zien. Daarnaast heeft 32 procent moeite om in vorm te blijven en hun atletische ambities te managen. De derde grootste uitdaging zit hem voor de meerderheid in het volgen van een gezond eetpatroon of dieet. Tot slot blijkt ook eenzaamheid een veelvoorkomend gevolg van de pandemie te zijn onder sporters. 29 procent van de atleten heeft er moeite mee geïsoleerd te zijn van andere atleten.

‘Training geeft structuur in mijn leven’

,,Mijn grootste uitdaging is het vinden van een goede balans tussen werk en privé, nu dat ik vanuit huis moet werken”, reageert een atleet uit Australië op de enquête. ,,Het is moeilijk om hard te trainen door de vele restricties”, reageert een professionele atlete uit Zuid-Afrika. ,,Training geeft structuur in mijn leven en ik voel dat het gebrek aan structuur zonder training mijn mentale gezondheid negatief beïnvloedt. Alles waar ik op het moment mee worstel is aan elkaar verbonden. Je kunt het niet los van elkaar zien.”