Afgelopen weekend keken we nog massaal uit naar het marathonduel tussen Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele, maar zover kwam het in London uiteindelijk niet: Bekele ging niet van start en Kipchoge had niet de benen die hij nodig had om ook maar in de schaduw te staan van de vorm die hij gebruikelijk heeft. Maar, nieuwe ronde en dus nieuwe kansen, al gaat het morgen over een hele andere afstand: dan doet de Oegandese Joshua Cheptegei een poging om het wereldrecord over 10.000 meter te verbeteren.

Dat gaat uiteraard niet makkelijk worden, want het wereldrecord op de baan staat bijzonder scherp: toevallig ook Bekele liep 26:17:53 minuut in 2005. Om het rekenwerk te besparen: dat komt neer op tien kilometer lang 2:37 minuut per kilometer. Dat Cheptegei dé man is om een serieuze poging te doen, bewees de Oegandees meerdere malen. Zo pakte hij eerder al het wereldrecord op de 10.000 meter op de weg (26.38 minuut) en het wereldrecord 5.000 meter pakte hij zowel op de weg (12:51 minuut) als baan (12:35 minuut). Laatstgenoemd record pakte hij onlangs nog, toen hij ook al opzien baarde door direct na de finish zijn horloge stop te zetten en vervolgens zijn activiteit op Strava deelde. Twee jaar geleden pakte Cheptegei ook nog eens het wereldrecord op de 15 kilometer: tijdens de Zevenheuvelenloop liep hij toen 41:05 minuut.

Cheptegei zal zijn poging woensdagavond 7 oktober in Valencia doen – tijdens de Valencia World Record Day – en die zal vanaf 21:50 uur Nederlandse tijd live te volgen zijn via YouTube. Hieronder zie je alvast de persconferentie die gisteren plaatsvond.