Dit jaar worden we niet vaak getrakteerd op het kunnen bekijken van écht grote, spraakmakende wedstrijden. Helaas, maar aankomende zondag is dat wel even anders. Dan, op 4 oktober dus, nemen twee van de grootste – zo niet dé grootsten – marathonlopers aller tijden het tegen elkaar op tijdens de marathon van London: de Keniaanse Eliud Kipchoge en de Ethiopische Kenenisa Bekele.

Oké, het is dan wel geen triathlon, maar als sportliefhebber zeker de moeite waard om te kijken. Beide toplopers zijn enorm gebrand op de overwinning, waarbij hoogstwaarschijnlijk het meeste wordt verwacht van Kipchoge. De man – die vorig jaar nog als eerste mens ooit onder de magische grens van twee uur op een marathon dook – staat bekend om zijn stabiliteit en focus en won in het verleden de marathons van Hamburg, Rotterdam, Chicago, vier keer Londen en drie keer Berlijn. Daarnaast pakte hij het Olympische marathongoud in 2016 én werd hij bij al zijn marathondeelnames slechts één keer verslagen: in 2013 was Wilson Kipsang hem te snel af in Berlijn. Overigens werd Kipsang onlangs nog geschorst wegens dopinggebruik.

Tegenover Kipchoge staat dus de grote uitdager Bekele. De Ethiopiër is misschien wat minder constant en is een wat extraverter persoon, maar desalniettemin heeft hij zijn zinnen op de overwinning gezet. Eén ding is zeker: Bekele houdt niet van verliezen en is veelvuldig Wereldkampioen én veelvuldig Olympisch Kampioen op verschillende afstanden, heeft ook op verschillende afstanden het wereldrecord gelopen en zat met zijn snelste marathontijd – vorig jaar 2:01:41 uur in Berlijn – slechts twee seconden boven het officiële wereldrecord van Kipchoge die in 2018 2:01:39 uur liep, eveneens in Berlijn.

Rondje van twee kilometer, Frank Futselaar gaat voor Olympische limiet

De London Marathon heeft dit jaar een heel ander karakter: vanwege alle coronamaatregelen gaan er geen recreanten van start en is de wedstrijd alleen toegankelijk voor een select groepje wedstrijdlopers. Zij zullen de hele marathon over een afgesloten rondje van twee kilometer lopen, zodat het parcours niet zoals gebruikelijk door de hele stad voert. Eén van de deelnemers is de Nederlandse Frank Futselaar, die zal proberen de Olympische limiet van 2:11:30 uur te lopen en zich zo dus te kwalificeren voor Tokyo.

De race wordt aankomende zondag onder andere op BBC uitgezonden. Hieronder alvast een mooie documentaire richting de race!