Marathonloper Eliud Kipchoge heeft zojuist wereldgeschiedenis geschreven door de magische grens van 2 uur op de marathon te slechten. In Wenen is de Keniaan erin geslaagd om de 42.195 meter tijdens de Ineos 1:59 Challenge af te leggen in 1:59:40 en daarmee is het de eerste mens ter wereld die dus onder de twee uur duikt. Zoals vooraf al bekend zal de tijd niet als nieuw Wereldrecord worden erkend – onder andere omdat de hazen elkaar regelmatig afwisselden – maar dat maakt de prestatie vanzelfsprekend niet minder fenomenaal. De laatste 500 meter moedigde hij zelfs het publiek regelmatig aan om extra te juichen.

Waar we als 3athlon natuurlijk zoveel mogelijk focussen op puur triathlon gerelateerde onderwerpen, maken we zo af en toe eens een uitstapje naar bijzondere, extreme duursportprestaties. Zo schreven we onder andere al eens over Joe Skipper die meedeed aan een tijdrit van 12 uur, Ross Edgley die een ‘rondje Groot-Brittanni√ę‘ zwom, Tim Wolvetang die meedeed aan de West Coast Challenge en daarnaast keken we al eens naar de voorbereiding van Kipchoge. Kortom, prestaties die tot de verbeelding spreken en meer dan eens een inspiratiebron vormen voor triatleten.

Het behoeft nauwelijks uitleg dat de prestatie van Kipchoge meer dan voldoende inspiratie vormt voor veel atleten, jong en oud. Niet voor niets gaven veel pro-triatleten vanaf Kona al te kennen dat zij het project met bewondering hebben gevolgd. Niet alleen de sportieve prestatie is een unieke, want ook de manier waarop Kipchoge zich heeft voorbereid is spectaculair. De multi-miljonair staat bekend om zijn eenvoudige manier van leven, waarbij hij alle denkbare afleidingen minimaliseert en zichzelf geen enkele vorm van luxe of gemak toestaat. De voorbereiding op de Ineos 1:59 Challenge heeft een klein jaar in beslag genomen.

Kipchoge vlak voordat hij aan zijn poging begon. (Foto: Facebook Ineos 1:59 Challenge)