Menno Koolhaas heeft zich bij de ETU Cup Valencia herpakt na een mindere race bij de WTS Montreal een week geleden. In de Spaanse stad werd hij 14e. Toch is Koolhaas nog niet helemaal tevreden: ,,Ik had er meer van gehoopt, maar heb wel weer van voren geracet.”

Koolhaas kon bij het zwemmen lange tijd vooraan mee: ,,Het zwemmen ging goed. Tot ongeveer 1300 meter lag ik gecontroleerd op de achtste á negende plek. Daarna kwam ik in de verdrukking en werd het vechten, waardoor ik als 16e uit het water kwam.”

Waar Koolhaas in Montreal power miste, kon hij nu juist de aansluiting vinden bij het fietsonderdeel: ,,In Montreal heb ik goed gezwommen, maar miste ik de power op de fiets. Dan ben je compleet weg. Hier had ik ook niet veel extra, maar kon ik wel mee.” Hierdoor kon Koolhaas aansluiting vinden met de kop van de race: ,,Na de eerste fietsronde ontstond een kopgroep van ongeveer dertig man, waarin het goed lukte om continu op de tweede of derde positie te rijden.”

(tekst gaat onder foto verder)

Menno Koolhaas zwom goed en kon ‘eindelijk weer’ voorin meedraaien. (Foto: 3athlon.nl)

Door de grote kopgroep bij het fietsen moest het verschil bij de tien loopkilometers gemaakt worden. ,,Bij het lopen moet ik altijd even inkomen, terwijl ze van voren wegschieten. Ik trek mijn eigen plan en moest dus even inkomen, maar pakte daarna zowaar weer een paar plekken terug en liep richting de top tien.” Toch bleven de gehoopte loopbenen weg: ,,Ik wilde harder, maar de benen wilden niet. ‘Het rolde niet’. Aan het einde liep ik in een groepje van vier man, waarin ik nog naar de tweede plek van het groepje en veertiende algemeen kon sprinten.”

Koolhaas kijkt met gemengde gevoelens terug naar zijn race: ,,De vorm is op het moment niet heel denderend, maar ik heb wel weer van voren geracet. Dat is de laatste tijd niet veel gelukt. Ik heb het effect van mijn hoogtestage nog niet helemaal gemerkt, maar reed gewoon weer in de kopgroep mee. Al moet er nog wel iets gebeuren om het nog beter te laten worden.”

In dezelfde race werd Youri Keulen 60e. Bij de damesrace werd Elianne Huitema gelapt waardoor ze ook niet meer meetelde in de klassering.