Er stonden behoorlijk wat grote namen aan de start van Challenge Gran Canaria en daarom hielden waarschijnlijk niet veel mensen rekening met Mika Noodt, maar de pas 21-jarige Duitser heeft zojuist Challenge Gran Canaria gewonnen. Onder prachtige omstandigheden maakte hij de wedstrijd zojuist af tijdens de run, waarin hij lange tijd gelijk op liep met Clément Mignon. Grootste teleurstelling in de race; een tijdens de run totaal geparkeerde Jonathan Brownlee.

Het zwemmen, in prachtig blauw en vlak water, zorgde voor weinig serieuze verschillen. Snelste uit het water was in ieder geval Andrea Salvisberg (25:28), direct gevolgd door misschien wel de grootste favoriet Johnathan Brownlee en daar weer meteen achter Mika Noodt. Ook Clément Mignon en Kieran Lindars kwamen mooi vooraan uit het water.

Op de fiets gingen de vijf, aangevoerd door Brownlee, de eerste kilometers op pad terwijl de eerste heuvels zich al snel aandienden. Ondertussen nam Noodt brutaal de koppositie van Brownlee over en zo begon hij het tempo in de wedstrijd te dicteren. De eerste die dat duur kwam te staan was Liendars, want hij moest er al binnen een half uur af.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Jonathan Brownlee leidt aanvankelijk het fietsonderdeel. (Foto: James Mitchell)

Op de fiets gebeurde verder – ook al was het parcours technisch en heuvelachtig – niet zo heel veel; de vier mannen keken vooral veel naar elkaar, maar leken allemaal niet erg in de stemming om een aanval te plaatsen en hun concurrentie te snel af te zijn. Noodt bleef constant in koppositie rijden en uiteindelijk kwamen de vier mannen nagenoeg gelijk terug in T2. Daar vertrokken Noodt, Mignon en Salvisberg ook weer tegelijk, terwijl Brownlee iets meer tijd nodig had en op ongeveer vijftien seconden achterstand aan zijn halve marathon begon.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Mika Noodt neemt al snel de leiding over en blijft brutaal op kop rijden. (Foto: 3athlon.nl)

De eerste loopkilometers waren meteen voor de jonge Noodt, die eigenlijk direct sneller liep dan de rest van het veld. Na ongeveer twee kilometer had hij een voorsprong van vijftien seconden op Mignon, 25 seconden op Salvisberg en, misschien nog het meest verrassend, 40 seconden op Brownlee.

Zo saai als het fietsonderdeel was om te kijken, zo spannend werd de run. Niet alleen omdat Noodt het tempo hoog hield, maar ook omdat Mignon constant op zo’n tien tot vijftien seconden achterstand bleef lopen en zo de druk op Noodt bleef opvoeren. Daarachter verloren Salvisberg, die halverwege al op bijna twee minuten achterstand liep, en Brownlee, die zelfs meer dan vier minuten verloor, veel tijd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Noodt tijdens de spannende run. (Foto: Challenge Family)

In de laatste kilometers slaagde Noodt erin zijn kleine voorsprong toch nog te vergroten; Mignon bleek teveel kracht te hebben verspild en kon hem niet meer bijhouden. Noodt won de wedstrijd dan ook na 3:43:37. Mignon volgde uiteindelijk na 3:45:01. Salvisberg werd derde in 3:48:41.

Een verslag van de vrouwenrace, waar Els Visser tweede werd, vind je hier.