In een wedstrijd die werd gedomineerd door een ontketende Sara Perez Sala – die wat had recht te zetten na haar crash bij Clash Miami en natuurlijk ook voor thuispubliek mocht racen – is Els Visser zojuist tweede geworden bij Challenge Gran Canaria. Het is deze maand de tweede podiumplaats voor de Nederlandse, die in de slotfase nog voorbij ging aan een totaal gebroken Lucy Buckingham.

Het zwemonderdeel werd bij de vrouwen – en dat was niet bepaald onverwachts – gedomineerd door Lucy Buckingham (26:00) en Sara Perez Sala (26:02), die samen uit het water kwamen en zelfs sneller zwommen dan een aantal van de profmannen. Op afstand volgden vervolgens Nicola Spirig (29:29) en Els Visser (30:24) uit het water, die daarmee dus aan een achtervolging op de fiets mochten beginnen. Terwijl Buckingham het zwemonderdeel leidde, was het Perez Sala die op de fiets het voortouw nam en het tempo begon aan te voeren.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Els Visser als vierde uit het water bij Challenge Gran Canaria. (Foto: 3athlon.nl)

Dat ging op z’n zachtst gezegd goed, want in de eerste kilometers werd de voorsprong van Perez Sala en Buckingham alleen maar groter; het gat op Spirig werd al snel vijf minuten. Visser zat daar weer een minuutje achter, maar reed zo hard mogelijk om het gat kleiner te maken.

Tekst gaat verder onder video.

Dat ging bijzonder goed, want ook al was het gat richting de snelste twee dames groot, werd het steeds een beetje kleiner. Sterker nog; al vrij snel haalde Visser Spirig in – sowieso al indrukwekkend – en nam daarmee de derde positie in de wedstrijd over. Ondertussen was haar achterstand van zes minuten tot vier minuten afgenomen.

Els Visser op de fiets tijdens Challenge Gran Canaria. (Foto: Challenge Family)

Halverwege het fietsonderdeel begon Visser toch weer wat tijd te verliezen, want toen was haar achterstand weer opgelopen tot ruim vijfenhalve minuut. Spirig leek het nog zwaarder te hebben, want zij verloor ook meer tijd en kwam als vierde door met een achterstand van ruim zeven minuten. In de tweede helft van het fietsen werd die achterstand van beide vrouwen alleen maar groter. Toen Buckingham en Perez Sala aan de halve marathon begonnen, duurde het nog ruim zes minuten voor Visser ook haar loopschoenen aan mocht doen.

Tijdens die run was het Sara Perez Sala die er meteen vandoor ging bij Buckingham en daarmee een mentale tik uitdeelde. Die tik kwam Buckingham ook niet meer te boven, want het tempo van Perez Sala bleek te hoog te liggen om de wedstrijd nog ergens spannend te maken. Ondertussen beleefde Buckingham een meer dan zware run en verloor snel tijd.

Perez Sala won de wedstrijd na 4:11:40. Visser ging in de slotfase nog voorbij aan een totaal gebroken Buckingham en finishte na 4:17:50. Buckingham volgde een paar seconden later.

Een verslag van de mannenrace vind je hier.

Sara Perez Sala wint Challenge Gran Canaria.