Terwijl iedereen het vanmiddag natuurlijk over de fenomenale prestatie van Marlene de Boer had – die tijdens Challenge Almere-Amsterdam Europees Kampioen Long Distance werd in een nieuw Nederlands record – werd er natuurlijk ook zowel bij de mannen als vrouwen gestreden om de nationale titels over de klassieke afstand. Bij de vrouwen ging die Nederlandse titel logischerwijs naar De Boer en bij de mannen was die eer weggelegd voor Milan Brons.

Dat Brons de Nederlandse titel op zijn naam schrijft, voelt ongetwijfeld een klein beetje als schrale troost. Echt tevreden is Brons namelijk niet met zijn race, want met een eindtijd van 7:51:28 finishte hij als vijfde overall. Op papier een hele sterke prestatie, maar in praktijk had Brons eigenlijk op meer gehoopt, minimaal een podium en misschien zelfs de winst. Het wedstrijdscenario was Brons in ieder geval niet echt gunstig gezind, want samen met Pim van Diemen moest hij een enorme achterstand dichten tijdens het fietsen en daarbij werd hoe dan ook energie verspild. Uiteindelijk lag Brons tijdens de marathon nog even op een derde plaats, maar in de slotfase zakte hij terug naar de vijfde plaats. Die vijfde plaats leverde hem dus wel de winst bij het NK Long Distance op.

Pim van Diemen finishte achter Brons als tweede op het NK. Van Diemen was één van de smaakmakers tijdens het fietsen, wist van grote achterstand naar een indrukwekkende tweede plaats te rijden en begon vol bravoure aan de marathon. Die bleek echter al snel te zwaar – Van Diemen had veel last van warmte die hij niet kwijt kon – en dat kwam hem dan ook duur te staan. Uiteindelijk werd van Diemen zevende overall en dus tweede op het NK in een tijd van 8:02:00.

Robert de Korte beleefde een uitstekende dag en kwam dan ook juichend over de finish. Op het EK werd hij tiende in een tijd van 8:12:40 en daarmee was hij goed voor de derde plaats op het Nederlands Kampioenschap.

Bij de vrouwen is de overduidelijke winnares van het NK natuurlijk Marlene de Boer. Met een tijd van 8:22:30 won ze Challenge Almere Amsterdam en dus het EK én NK, maar verbrak ze ook het Almeerse parcoursrecord én het Nederlands record, dat eerder dit jaar nog door Els Visser werd gebroken. Achter Marlene de Boer finishten Heleen Moes en Dieuwertje Bax als tweede en derde op het NK. Zij noteerden respectievelijk 9:06:51 en 9:14:41 als eindtijd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Pim van Diemen, Milan Brons en Robert de Korte op NK-podium Challenge Almere-Amsterdam (Foto: 3athlon.nl)

Heb jij meegedaan aan Challenge Almere-Amsterdam? Met een Performance Poster vereeuwig je jouw prestatie op de meest persoonlijke manier! Je bekijkt de volledige collectie hier.