Na een prima zwemonderdeel en vooral sterk fietsonderdeel leek het er even op dat Milan Brons misschien zelfs naar een podiumplaats zou lopen bij Challenge Salou, maar uiteindelijk is de Nederlander als zesde gefinisht. Brons beleefde een moeizame run en verloor toen tijd én posities. De wedstrijd werd gewonnen door Fransman Mathis Margirier, die twee weken geleden nog The Championship won en nu op voorhand al als favoriet gold.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Milan Brons (links) bij de start van Challenge Salou (Foto: 3athlon.nl)

De zesde plaats waarmee Brons uiteindelijk eindigde, is meteen ook de positie waarin hij uit het water kwam. Hij lag toen op een duidelijke maar behapbare achterstand op een kopgroep van vijf: Mathis Margirier, David McNamee, Charlie Quin, Baptiste Neveu en Pablo Dapena Gonzalez. Uit die kopgroep reden Margirier en McNamee al snel weg en vanaf dat moment zag niemand die twee mannen ook meer terug: hun voorsprong werd gedurende de dag alleen maar groter. Brons kwam daarentegen alleen op de fiets te zitten, maar dat weerhield hem er niet van om de gashendel open te draaien en niet snel, maar wel heel duidelijk in te lopen op Quin, Neveu en Dapena Gonzalez. De fietstijd van Brons was uiteindelijk vier minuten sneller dan die van de drie mannen en na Margirier, McNamee en Quin begon de Nederlander dan ook als vierde aan de afsluitende run.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Milan Brons rijdt sterk op de fiets in Salou (Foto: 3athlon.nl)

Onder warme omstandigheden was Margirier in ieder geval oppermachtig en uiteindelijk liep hij in een eindtijd van 3:24:23 naar de overwinning. McNamee, die nog hard ten val kwam omdat hij te wild van zijn fiets stapte bij het ingaan van T2, werd tweede in 3:26:18 en Quin werd derde in 3:29:35. Tijdens de halve marathon verloor Brons ongeveer tien minuten op zijn concurrenten en hij zag onder andere Albert Moreno Molins en Franck Guyon voorbij komen. Brons werd uiteindelijk zesde in 3:39:38.

De vrouwenwedstrijd werd gewonnen door Grace Thek: de Australische atlete finishte in 3:53:53. De Nieuw-Zeelandse Rebecca Clarke werd tweede in 3:58:24 en de Chileense Barbara Riveros werd derde in 4:00:48.

Het vrouwenpodium bij Challenge Salou (Foto: Challenge Family)